’Ja, het werd inderdaad wel eens weer tijd’

0
1714
foske wint

Foske Tamar van der Wal kan het nog: winst na negen maanden

HAARLEM/STREEK – Het was al even geleden, zelf wist ze niet eens meer hoe lang, maar Foske Tamar van der Wal kan het weer. Of nog steeds: winnen. Afgelopen januari won ze de KNSB Cup. Natuurlijk, één van de mooiste prijzen om te winnen in een seizoen en jaar lang het pak van de nationaal kampioen om je schouders dragen. Niets mis mee. Maar ze weet dat er meer van haar wordt verwacht. Strijden om dagzeges in de marathoncompetitie en zo af en toe er ook eentje winnen.
De laatste zege dateert uit begin december 2014 toen ze als eerste over de streep in Assen kwam. “Ja”, grijnst van der Wal. “Het werd inderdaad wel weer eens tijd. Natuurlijk zat ik er vaak best dichtbij, maar echt aan mezelf gaan twijfelen, deed ik niet. Ondanks het uitblijven van zeges. Daarbij komt ook nog dat de vorm er dit seizoen nog niet echt is en het gemis van ploeggenoten Danielle Bekkering en Linda Bouwens ook niet echt fijn is”. Bekkering deed weer de volle 70 ronden mee na haar zware valpartij van drie weken eerder en Van der Wal voelde zich gesteund. “Na alle kruimels was dit weer echt heel aangenaam. Een podiumplaats is ook mooi, maar uiteindelijk telt alleen de overwinning”. En die smaakte zoet voor de kopvrouw van Okkinga Communicatie. De nationaal kampioen had er ouderwets plezier in daar in het altijd koude en verre Haarlem. “Daar begint het natuurlijk mee. Plezier. En dat had ik tijdens de wedstrijd. Dan zie je dat het allemaal net even wat gemakkelijker gaat en komt het resultaat vanzelf. Ik heb in de loop van de jaren wel een paar prijzen gewonnen en dan merk je toch wel dat alleen de overwinning er echt toe doet”.
Lange tijd zag het er helemaal niet naar uit dat de wedstrijd met een kopgroep zou eindigen. Pas in de slotfase wist van der Wal met drie andere meiden de benen te nemen. Samen met Imke Vormeer, Lisa van der Geest en oud ploeggenootje Carien Kleibeuker mocht de ploeggenoot van Bekkering het gaan uitvechten.
Een mooi gezelschap wist ook Van der Wal. Dit moest te doen zijn in de finale. Al zag het er in de laatste ronde nog niet zo uit. Kleibeuker wilde het niet op een korte sprint laten aankomen en probeerde weg te rijden. Ze nam 50 meter voorsprong, maar op het juiste moment opende Van der Wal de aanval en maakte in de laatste bocht korte metten met de aspiraties van de nummer drie van de Olympische spelen op de 5.000 meter in Sotsji afgelopen winter. Met groot machtsvertoon werd de concurrentie achter zich gelaten en stond er de kleine Van der Wal even later met een grote glimlach op de hoogste tree van het podium.