Koninklijke onderscheiding voor Pieter Meindertsma

0
191
Burum - lintje Pieter Meindertsma

‘Hij is het gezicht van de vereniging’

BURUM – Tijdens het jubileumconcert vanwege het 95-jarig bestaan van Chr. Brassband Advendo – onder leiding van Walke Hofstee uit Grijpskerk – uit Burum zaterdag kreeg Pieter Meindertsma een Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Bearn Bilker.Vanaf 1983 tot heden is Pieter Meindertsma zeer actief betrokken bij Chr. Brassband Advendo. Hij zorgt voor aanwas en opleiding van nieuwe leden en geeft les aan de jeugdleden. Vanaf 1985 tot heden is hij voorzitter van Advendo en is hij het gezicht van de vereniging. Naast voorzitter is hij actief lid en al veertig jaar muzikant bij de brassband.
Naast zijn inzet voor Advendo is hij van 2002 tot en met 2012 actief geweest in meerdere functies voor de Gereformeerde Kerk en is hij van 1996 tot en met 2003 commissielid en voorzitter van de schoolcommissie van Chr. Basisschool Op de Hoogte te Burum geweest.
Na het uitreiken van de Koninklijke Onderscheiding vervolgde Advendo het programma met de mars ‘Castell Coch’ en vervolgens met het gevoelige stuk ‘Sunset Serenade’. Daarna was het tijd voor een primeur. Tijdens dorpsactiviteiten wordt vaak het liedje ‘de nieuwe haring’ gespeeld, dit wordt in de Burumer volksmond de ‘Boerumer mars’ genoemd. Dirigent Walke Hofstee heeft zich door dit lied laten inspireren voor het schrijven van de ‘Boerumer mars’. Een stuk dat met een groot applaus in ontvangst werd genomen en zeker vaker op het programma komt te staan! Vervolgens was het de beurt aan de soliste van de avond. Advendo heeft gekozen voor sopraan Fardau van der Woude. Fardau is geboren en getogen in Dokkum. Ze groeide op in een muzikaal gezin en kreeg de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. Al op jonge leeftijd zong ze in een kinderkoor en vervolgde haar zangkunst bij het Fries jongerenkoor. Daar kreeg ze ook zangles in allerlei verschillende stijlen, wat haar erg nieuwsgierig maakte. Inmiddels heeft Fardau haar zangopleiding aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen afgerond. Ze verzorgt veel optredens, ook met brassbands. Op het jubileumconcert heeft Fardau voor de pauze ‘All love can be’ en ‘Ave Maria’ gezongen. Na de pauze volgde ze met ‘Colors of the Wind’, ‘Gabrielle’s Liet’ en ‘Dancing in the Street’. Na de pauze bleek dat er nog een speciale gast was uitgenodigd om een tweetal jubilarissen in het zonnetje te zetten. Pieter Meindertsma mocht nog een keer naar voren komen, zoals ook al door de burgemeester was verteld is de heer Meindertsma dit jaar 40 jaar muzikant. Ook Albertus Land is 40 jaar muzikant. Beide muzikanten hebben een gouden insigne met een oorkonde ontvangen. Chr. Brassband Advendo vervolgde haar programma met onder andere ‘Highlights from Planes’, ‘Merry-go-Round’ en ‘Far From Over’. Na het laatste stuk volgde een groot applaus waarna Advendo de toegift ‘Happy’ inzette. Foto: Sake Beerstra.