MiniKul – week 47 ‘14

0
137

Zijn we er dan opnieuw weer ingetuind? Net als met al die info die met name de laatste tijd over het drinken van rode wijn circuleert? Gangbaar – ‘toelaatbaar’ is medisch gezien misschien een beter woord – was dat het dagelijks consumeren van twee glazen rode wijn geen kwaad kon, zelfs goed voor hart en bloed was. Een paar maanden geleden kwam daar de opzienbarende mededeling van een erkend internationaal hoogleraar in de gezondheidszorg overheen, dat veel meer wijn, wekelijks enkele flessen werden door hem aanbevolen, nog beter voor de gezondheid zou zijn. Waarna weer een paar weken daarna andere erkende  wetenschappers het volstrekte tegendeel beweerden: Zelfs één glas rode wijn per week zou al schadelijk voor de gezondheid zijn.
Is nu hetzelfde met het drinken van melk het geval? Zijn we al die verleden jaren weer voor het lapje gehouden? Met Joris Driepinter, met de Melkbrigade, met slagzinnen als ‘Melk Moet’, ‘Met melk meer mans’ en het oude ‘Melk is goed voor elk’?  Is dat allemaal een uitgekiende strategie van de melkveehouderij, de zuivelfabrieken en de door hen ingeschakelde reclamejongens geweest? Want het schijnt – schijnt hè – dat al meer dan tien jaar bekend – bij wie? – is dat melk helemaal niet de witte motor is die het volgens de zuivelindustrie zou zijn. Zeker, er zit calcium in, maar de overdosis daarvan in melk schijn je helemaal niet nodig te hebben voor sterke botten. En vrouwen die per dag meer dan drie glazen melk drinken hebben twee keer zoveel kans om te overlijden als vrouwen die minder dan een glas melk per dag drinken. Vrouwen die veel melk drinken hebben ook 50 procent meer kans op een heupbreuk. Voor mannen, tóch het Sterke Geslacht?, geldt dat allemaal minder.  Al deze bevindingen werden een paar weken geleden in het wetenschappelijk toonaangevende British Medical Journal gepubliceerd. En die veroorzaakten een storm aan (tijdelijke?) reacties. De voor een leek opzienbarende conclusies zijn het resultaat van een twintig(!)jaar  durend en pas nu gepubliceerd onderzoek onder ruim honderdduizend mannen en vrouwen. Zijn we dus al die tijd voor de gek gehouden met al die campagnes?, zou ik als leek nu kunnen concluderen. Dat doe ik voorlopig niet. Wetenschappelijke conclusies worden, zie de wijn, vaak even later weer overruled. Daarom houd ik het voorlopig maar weer bij de slagzin ‘Alles met mate’.
Henk Hendriks