Coverband Switch zoekt een nieuwe ‘Kik’

0
385
switch

“Dit is een ontzettend lastige beslissing”

NOORDHORN/STREEK – Wie kent ze niet en heeft er niet eens in het publiek staan meeswingen en meezingen? Coverband Switch treedt alweer bijna acht jaar op en is meer dan regelmatig te zien in één van de dorpen in het Westerkwartier of Middag Humsterland. Trouwe bezoekers kunnen de formatie uittekenen: vier muzikanten met daarvoor zanger Richard Kikstra. Een vertrouwd beeld wat binnenkort zal wijzigen. Kikstra heeft besloten de band te verlaten.
“Voor ons komt dit niet als donderslag bij heldere hemel”, vertelt drummer Erik Zijlstra. Samen met toetsenist Ronald Folkerts zit hij bij Kikstra aan de keukentafel. Gitarist Niels Broekema en basgitarist Reinier Reitsma maken de band op het podium compleet. “De buitenwereld weet het natuurlijk niet”, vervolgt Zijlstra, “maar Richard loopt hier al langer mee. Iedere keer besluiten we: we gaan het toch weer een poosje doen, maar hij heeft het al langer aan gegeven dat hij erover denkt te stoppen.” “Op een gegeven moment moet je gewoon eerlijk zijn”, vult Kikstra hem aan. “Dit hou ik niet meer een jaar vol.”
Een jaartje Switch is dan ook topsport. De heren treden al snel vijftig à zestig keer op en repeteren daarnaast op regelmatige basis. Lachend bedenkt het drietal zich dat ze toch al snel vijf volle werkweken met elkaar doorbrengen. Zonder problemen overigens: “dit is een unieke vriendengroep. We hebben nooit bonje, het is altijd lachen, gieren en brullen”, vertelt Kikstra. Zijn gezicht betrekt dan ook als het gesprek weer op zijn vertrek komt. “Je mag best weten dat ik huilend in bed heb gelegen afgelopen maandag. Het is een ontzettend lastige beslissing.”
Een beslissing die vooral voortkomt uit het feit dat het Kikstra zakelijk voor de wind gaat. “En dat is gewoon niet meer met elkaar te combineren. Weet je, als je tien keer per jaar optreedt, zou het allemaal kunnen, maar dat is gewoon niet zo.” Zijn eigen bedrijf Kikstra Zonweringen maakt groei door en daarom opent Kikstra binnenkort een eigen pand op het bedrijventerrein in Noordhorn. “Dit betekent dat ik hier op zaterdags ook moet zijn. Het kan niet zo zijn dat ik vrijdag ’s avonds optreedt, zaterdag de hele dag aan het werk ben en dan ’s avonds weer optreedt. En dan heb ik ook nog een gezin. Ik wil altijd alles goed doen en niet twee dingen half. Nu heb ik geen tijd meer op te repeteren en ben ik doodmoe bij optredens.”
En dus komt er na dik zeven jaar een einde aan deze samenstelling van Switch. De band ontstond destijds toen Folkerts en Broekema verder wilden nadat de John Robert’s Band waarin zij speelden, ophield te bestaan. Al zoekende naar een zanger klommen er eerst twee anderen het podium op voordat Kikstra de microfoon ter hand nam. “Ja, eigenlijk hebben we je in eerste instantie afgewezen”, wrijft Folkerts er nog even in. Na een klein jaar kwamen Zijlstra en Reitsma ter vervanging van een andere toetsenist en drummer bij de band. “Ik had net gezegd dat ik nooit weer in een band wilde spelen”, lacht Zijlstra, “en een maand later stond ik bij Switch.”
Met een publieksprijs en een derde plek in de finale van ‘the Clash of the Coverbands’ maar vooral ook met een hele volle agenda en zelfs eigen fans mag Switch zich zeker populair noemen. “Weet je, door onze ervaring en leeftijd weten we precies welke kant we op willen”, verklaart Zijlstra het succes. “We hadden direct door: alles wat er bestaat moet je kunnen spelen. Wij zijn bezig met muziek maken, mensen vermaken en zelf lol hebben op het podium.” “Er gebeurt wat op het podium als wij optreden”, vult Folkerts hem aan. “We hebben zelfs nummers voor als er eentje naar het toilet moet.”
Aan stoppen denken de overige heren nog lang niet. “Er is geen één die zonder Switch kan. Ik zou niet weten wat ik zonder muziek moet.” En dus gaan de heren op zoek naar een nieuwe ‘Kik’. Een nieuwe zanger, zangeres of misschien wel een duo om nog jaren de podia onveilig te maken. “Moet je nagaan: wij gaan op pad, krijgen eten, drinken en alles toe, mogen mensen vermaken, zijn met onze passie bezig en krijgen er voor betaald. Het is fantastisch”, verkoopt Zijlstra de band nog maar even. “En dat gaat híj allemaal missen”, met een blik op Kikstra die “wrijf het er nog maar even in” mompelt. Een duidelijke vacature is er niet. “Het is heel moeilijk te formuleren wat we zoeken. Je moet alle opties open houden. Het is belangrijk dat er een klik is met elkaar.” “Het wordt sowieso wennen, want het is sowieso weer een ander persoon”, zegt Folkerts terecht.
“Al eerder moesten we opnieuw een band worden en toch zijn we terug en sterker dan ooit”, antwoordt Zijlstra op de vraag of er geen angst is dat de fans de band in de steek laten. “Dat iemand eruit stapt, betekent niet dat dit het einde is.” “Ik hoop echt dat ze iemand vinden waar ik ook een goed gevoel bij heb, zodat ik mijn microfoon kan overdragen. En dat ik later eens in het publiek sta en denk: ‘het is goed zo’”, sluit Kikstra af. Hoewel het allemaal zwaar en somber klinkt, wordt er ook deze middag vooral gelachen. “Een afscheid? We moeten er niet aan denken”, lachen ze gezamenlijk.
Wie Switch nog in zijn huidige samenstelling wil zien optreden, hoeft nog niet te wanhopen. Tot er een vervanger voor Kikstra is, zal hij gewoon mee blijven spelen. Wie de band graag wil versterken kan contact opnemen met Erik Zijlstra via 06-13199749 of info@coverbandswitch.nl