‘Er ontstaan vaak bijzondere vriendschappen tijdens een reis’

0
245
surhuisterveen - george dalstra reizen

Drukke tijd voor Dalstra met kerstmarkten en kerstreizen

SURHUISTERVEEN – De november en decembermaand is traditioneel een drukke maand bij Dalstra Reizen in Surhuisterveen. De touroperator en touringcarverhuurder organiseert deze maanden vele busreizen naar kerstmarkten in Duitsland. Een dagje Oldenburg, een dagje Berlijn. Allemaal om de sfeer te proeven van de grootste kerstmarkten van Duitsland. En die sfeer is goed; denk aan glühwein, denk aan arrensleeën, bradwürsten vuurkorven, Kerstmannen, levende kerststallen en alle kerstsnuisterijen die je je maar kunt bedenken. Een van de buschauffeurs die geregeld reisleider is op de busreizen naar Duitsland is George Berkhout. Hij rijdt niet alleen naar kerstmarkten, maar gaat dit jaar ook mee tijdens de kerstreis naar Duitsland. Deze reis zal plaatsvinden tijdens en rondom de kerstdagen. ‘Dat zijn heel bijzondere reizen. Het is anders als een culturele busreis naar Praag of Berlijn. Het heeft een andere sfeer, puur omdat het tijdens de kerstdagen is’, vertelt Berkhout.
Berkhout is sinds 2008 fulltime in dienst bij Dalstra Reizen. Voorheen werkte hij als logistiek manager, maar na twintig jaar was de koek op. ‘Na twintig jaar achter een bureau besloot ik dat ik iets wilde gaan doen wat ik echt leuk vond. Mijn vrouw is ook buschauffeur. Door haar enthousiasme werd ook mijn enthousiasme aangewakkerd. Van het een kwam het ander en zo zijn we alweer bijna tien jaar verder’, vertelt Berkhout. ‘We zijn ook wel samen op reis geweest. Bij reizen met twee bussen bijvoorbeeld, dan rij ik op de ene bus en zij op de andere. Dat past ook goed bij Dalstra Reizen. Dat is een familiebedrijf.’ Tijdens de kerstreis komende december zal dat niet anders zijn. Berkhout hoeft dus de kerstdagen niet zonder zijn vrouw door te brengen.
De kerstreis gaat van start op 22 december en zal zes dagen duren. Op eerste kerstdag zal het gezelschap in Berlijn zijn, op tweede kerstdag in Dresden. ‘Er zijn allerlei redenen waarom mensen met de kerstdagen juist niet thuis willen zijn. Mensen kiezen er vaak heel bewust voor om dan op reis te gaan. Als je als buschauffeur wat vaker de kerstreizen doet dan kom je ook steeds vaker dezelfde mensen tegen. En dat zijn echt niet alleen oudere mensen. Het is meestal een heel gemêleerd gezelschap. Jongeren, echtparen, ouderen. Zij hebben een gezamenlijk belang: kerstvieren, elders ter wereld.’
Wat bij Dalstra Reizen echt als uniek kan worden gezien zijn de vriendschappen die door de jaren heen opgedaan worden. Op de jaarlijkse open dag/informatiedag die dit seizoen op 10 januari gehouden wordt in Surhuisterveen is dat duidelijk terug te zien. ‘Voor veel mensen is dat een reünie. Dan hoor je mensen zeggen: ‘Hebben jullie al een keuze gemaakt? Dan gaan wij kijken of daar ook nog plaats is!’ En zo weet ik ook van een groepje van acht mensen die elkaar ooit ontmoet hebben op een reis van Dalstra, die vervolgens ieder jaar met elkaar op reis gaan. Wanneer zij dan een reis boeken en op de reis van hun eerste voorkeur is maar plaats voor vier of zes, dan vragen ze gerust waar er dan wel plaats is voor acht mensen. Voor hen is het niet de bestemming die telt, maar het feit dat ze met z’n achten kunnen’, vertelt Berkhout. ‘Er ontstaan soms bijzondere vriendschappen’.
Het werk van de buschauffeur tijdens de reis is meer dan alleen maar de bus besturen. ‘Het is de buschauffeur die ervoor zorgt hoe een klant de reis beleeft. Wij weten natuurlijk enorm veel over de bestemmingen, omdat we er vaak al eerder zijn geweest. In Noorwegen heb ik eens gezegd: ‘We gaan nu rijden, en als ik de bus stilzet over anderhalf uur dan vraag ik jullie uit te stappen, niets te zeggen en alleen maar van het uitzicht te genieten. Als dat dan ook daadwerkelijk gebeurt, en je alleen maar het geklik van de fototoestellen hoort, dan is dat ook voor mij flink genieten. Daarvoor ben ik dit werk gaan doen’, vertelt Berkhout.
Voor alle kerstreizen is er vertrekgarantie, maar er zijn nog wel plaatsen vrij. Om één van deze reizen te boeken gaat men naar www.dalstra.nl. Op 10 januari is de eerstvolgende open dag. Hier worden de nieuwe reizen van het komende seizoen gepresenteerd. Roemenië zal één van de bestemmingen zijn die terugkomt in het programma. IJsland is nieuw in de planning.