Expositie over LEGO tijdens kerstmarkt

0
185
Grootegast - Henk Roede legomuseum

Grootegaster heeft plannen voor museum over LEGO

GROOTEGAST – Het project mag dan nog in de kinderschoenen staan, Henk Roede is er al behoorlijk serieus mee bezig. De ondernemer uit Grootegast heeft unieke plannen om in Grootegast een Legomuseum te starten, al mag een dergelijk museum deze titel niet dragen. ‘Onlangs heb ik contact gehad met LEGO Benelux, en zij legden mij uit dat Lego een geregistreerde merknaam is en dat de titel ‘Legomuseum’ dan ook niet mag. De titel zal dan ook ‘Museum over LEGO®stenen’ moeten worden. Al zal het in de volksmond uiteraard gewoon Legomuseum worden’, schat Roede in.
De reden waarom er een museum over Legostenen in Grootegast zou moeten komen is niet ver te zoeken. Van 1963 tot en met 1997 was Grootegast hét Legohart van Nederland. Veel Grootegasters hebben er goede herinneringen aan. Of ze waren werkzaam bij de vestiging, of ze zongen tijdens Sint Maarten voor een doosje LEGO. In die jaren werd er ook altijd een bouwwedstrijd gehouden. Afgelopen feestweek werd daar weer nieuw leven in geblazen. Richard Topelen uit Scheemda zorgde tijdens deze bouwwedstrijd voor een kleine expositie over de geschiedenis van LEGO in Grootegast. Hij droomde al tijden over een Legomuseum. ‘Toen zei ik: Als die er komt, dan moet dat wel in Grootegast’, vertelt Roede. Roede, zelf ook liefhebber van de bekende bouwsteentjes, begon direct plannen uit te werken en Grootegasters en de gemeente over zijn plan te vertellen. Met succes, want tijdens de kerstmarkt op vrijdag 13 december zal in het pand naast de Bundelshop op het Marktplein voor het eerst een expositie te zien zijn. Kinderen zullen er met LEGO kunnen spelen en voor volwassenen is er informatie over de geschiedenis van LEGO te vinden, en zijn er enkele bouwwerken te bewonderen. Het is een eerste stap naar een echt museum.
‘Tijdens de kerstmarkt willen we mensen met name bekend maken en enthousiast maken over onze plannen. We hopen deze dag donateurs te kunnen werven, zodat we een opstartkapitaal hebben en een achterban hebben. Er zijn al partijen die toegezegd hebben bij te willen dragen aan een museum, maar wel met als voorwaarde dat het museum breed gedragen wordt in de regio.’
Voor een definitief museum is er nog geen locatie en dat kan volgens Roede ook nog wel een flinke tijd duren. ‘Voorlopig zijn we een rondtrekkend museum’, lacht hij. ‘Eerst maar eens goed bekendheid geven aan onze plannen en de verzameling uitbreiden, zodat er ook echt wat te zien zal zijn in het museum’.
Henk Roede ziet wel heil in een museum in Grootegast. ‘In Grootegast is qua musea natuurlijk niet zoveel. Als je hier een dag door wilt brengen, dan heb je al een probleem. Het zou mooi zijn als er in Grootegast een plek komt waar je gerust een paar uur door kunt brengen. Het moet ook een plek worden waar kinderen kunnen spelen. Bovendien is LEGO over de hele wereld populair, en is er nog nergens in Nederland een dergelijk museum te vinden. Het zou mensen vanuit heel Nederland naar Grootegast kunnen trekken. En dat is ook weer goed voor de plaatselijke middenstand’, somt Roede op.
Ondertussen zit Roede al vaak op een zolderkamer met LEGO te bouwen. Zo bouwde hij al het voormalige station van Visvliet en is hij bezig het gemeentehuis in Grootegast na te bouwen. Het is niet voor niets dat hij bouwt aan gebouwen uit de regio. ‘Het moet ook een museum worden van en over deze regio.’ Wanneer bedrijven willen sponsoren kunnen zij er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaald gebouw te sponsoren. ‘Daarbij kun je denken aan het sponsoren van een kerkje wat we vervolgens gaan bouwen voor het museum.’
Naast het zoeken van donateurs en sponsors zijn ook vrijwilligers welkom, en ook wanneer mensen zelf nog LEGO in huis hebben waar ze vanaf willen dan kunnen ze bij Roede terecht. ‘Het mooie van Legosteentjes is dat ze nooit kapot gaan. Het blijft altijd goed. In het station van Visvliet zitten ook steentjes die al meer dan vijftig jaar oud zijn’. Wie graag LEGO wil doneren of informatie wil kan contact opnemen met info@henkroede.nl.