“Kleinschalig wonen heeft dé toekomst!”

0
196
Lutjegast - Janny Reitsema

Plan voor ouderenwoningen in Lutjegast

LUTJEGAST – Over drie jaar moet in Lutjegast een plek zijn, waar maximaal twaalf ouderen die niet naar een verpleeghuis willen, kleinschalig kunnen wonen. Het is een plan van zorgondernemers Janny Reitsema en Berdine Buma, die nu al succesvol De 4 Elementen in Stroobos runnen. Om het plan te realiseren wil Reitsema bij en in haar woonboerderij appartementen bouwen.
Reitsema kwam met het idee, nadat ze gezien had hoe haar vader in een verpleeghuis verzorgd was. “Ondanks alle goede bedoelingen worden ouderen te weinig geprikkeld waardoor ze sneller achteruit gaan,” stelt ze. In haar nieuwe onderneming wil ze af van de mentaliteit in de zorg dat medewerkers maar enkele uren per week werken. “Mensen moeten steeds dezelfde gezichten zien. Kleine contracten werken niet”
Volgens Reitsema is er te weinig ondernemersgeest in de zorg. “Vroeger was het zo dat als je als vrouw kinderen kreeg, dat je diensten dan daar omheen werden gepland. Het is nu tijd dat mensen eigen verantwoordelijkheid nemen om hun prive en- werksituatie in balans te krijgen.”
De wens van Reitsema is dat er in de woningen achter haar boerderij plaats komt voor echtparen, waarvan de één wel zorg nodig heeft, maar de ander bijvoorbeeld niet. “Nu zie je nog dat die mensen verplicht uit elkaar moeten wonen. Met de huisjes die we willen bouwen, is dat niet meer nodig.” Om de woningen heen wil Reitsema verschillende dagactiviteiten realiseren, waar de ouderen mee kunnen helpen. “Op die manier blijven ze in contact met de mensen en komt het de leefbaarheid in de gemeenschap ten goede.”
Volgens Reitsema is het kleinschalig wonen de toekomst in de zorg. “Mensen willen een persoonlijk benadering. Er zijn afdelingen die kleinschalig van opzet zijn maar toch met twintig personeelsleden. Iedereen heeft weer een andere aanpak. Voor de zorgvrager is het niet wenselijk dat er zoveel verschillende mensen hem of haar verzorgen.”
De wens is dat er over drie jaar een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen is gerealiseerd in Lutjegast. Daarvoor moet nog wel het bestemmingsplan worden gewijzigd. “Tot nu toe heb ik geen negatieve reacties gehad,” vertelt ze. Eerder kwamen die er wel, toen ze in en rond de boerderij onder meer jongvolwassenen met een beperking wilde opvangen. Reitsema gelooft in de kracht van kleinschalige woonvoorzieningen. De 4 Elementen in Stroobos waar de verbinding mee wordt gelegd is volgens Reitsema een duidelijk voorbeeld van innovatief ondernemen in de zorg.