Plaats: gebouw Penta Primair

0
138
Ongenode gast - afvalwedstrijd 1

Datum: 21 november
Tijd: 10.00 uur

Wanneer ik het gebouw van Penta Primair binnenloop stormen kinderen van vier verschillende scholen uit het Westerkwartier mij voorbij. Snel leggen ze nog de laatste hand aan hun kunstwerken, waar ze de afgelopen weken met precisie en zorg aan hebben gewerkt. Vanochtend is de prijsuitreiking voor het mooiste kunstwerk gemaakt van plastic afval, een initiatief om de milieuzak in het Westerkwartier te promoten. Bob de Milieuzak heet mij welkom bij de prijsuitreiking, waarna ik na een gebakje eerst nog de kans krijg om alle kunstwerken eens even goed te bewonderen. CBS De Tweesprong uit Leek heeft met alle acht klassen een gezamenlijk kunstwerk gemaakt, wat niet zou misstaan in menig modern interieur. Iedere klas is verantwoordelijk geweest voor een deel van het kunstwerk. Het is een grote plaat met daarop acht kleinere vierkanten platen. Op iedere plaat is afvalmateriaal geplakt, waarna het gehele kunstwerk wit gespoten is. CBS De Rietstek uit Kommerzijl heeft een aantal verschillende robots gemaakt. Met een duidelijke tekst erbij laten de leerlingen zien dat deze robots niet alleen gemaakt zijn van afvalmateriaal, maar ook nog afvalmateriaal zoals batterijen opeten. CBS Het Anker uit Zuidhorn heeft een hele tafel nodig voor hun kunst. Zij hebben verschillende kunstwerken gemaakt met verschillende groepen. Ik zit onder andere de Eiffeltoren en de Big Ben, een schildpad en een boom. Als laatste heeft GBS Johannes Bogerman uit Grootegast van afvalmateriaal lampions gemaakt, welke ze tijdens Sint Maarten gebruikt hebben. Wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn is ook naar Grootegast gekomen om de prijsuitreiking bij te wonen. ‘Erg leuk om te zien wat de kinderen bedacht hebben. Heel creatief’, oordeelt hij. Het oordeel is echter niet aan Bakker, maar aan een deskundige jury, bestaande uit kunstenaar Gert Sennema, wethouder Mark de Haan van de gemeente Grootegast, Menzo de Groot van Stichting Natuur-, Duurzaamheids- en Cultuureducatie en een vertegenwoordiger van Hoeksema’s Regionale Milieudiensten. Sennema neemt als hoofd van de jury het woord en geeft de kinderen van de verschillende scholen de gelegenheid om iets over hun kunstwerken te vertellen en op die manier de jury te overtuigen van waarom zij de prijs, een geldbedrag van tweehonderd euro, zouden moeten winnen. De ene school doet dit overtuigender dan de andere. CBS Het Anker vertelt onder andere over de keus voor de schildpad gemaakt van afval. ‘Bij afval moesten we direct denken aan de plastic soep en de dieren die hier in leven. Daarom hebben we een schildpad gemaakt’, vertelt één van de jongste leerlingen. GBS Johannes Bogerman zet als laatste nog even hun joker in: Henriëtte Sikkema. Deze jongedame is de kinderdichter van Grootegast en heeft voor de gelegenheid een gedicht geschreven over de zee die verdrietig is. Een betere uitleg bij hun project hadden ze niet kunnen geven. Wanneer de jury zich teruggetrokken heeft blijkt daarna ook al snel dat zij dit kunstwerk als winnaar hebben gekozen. ‘Eigenlijk hadden we vooraf al een beetje de volgorde van kunstwerken in ons hoofd’, vertelt Gert Sennema namens de jury. ‘Na de uitleg van de scholen is dit echter toch nog veranderd. Sommige dingen werden voor ons ineens veel duidelijker.’ Uiteindelijk moest CBS De Tweesprong het doen met een derde plaats – ‘Het kunstwerk is misschien iets te mooi’ – en gingen CBS De Rietstek en CBS Het Anker met een gedeelde tweede prijs naar huis. De kunstwerken mochten de leerlingen en hun juffen en meesters echter niet mee terug naar school nemen. Deze zullen de komende tijd te zien zijn in de hallen van de gemeentehuizen in Zuidhorn, Grootegast en Leek zodat ook bezoekers van de gemeentehuizen gewezen kunnen worden op het belang van het gebruik van de milieuzak.

Ongenode gast - afvalwedstrijd 2 Ongenode gast - afvalwedstrijd 3