Sinterklaassurprises Grijpskerk en Grootegast; Niekerk strooit met doelpunten

0
122

Voetbaloverzicht

STREEK – In een weekeind waarin Sinterklaas op menig plaats voet aan wal zette keek de streek uit naar een aansprekende derby:  Opende-FC LEO.  Voor een uitgebreid verslag van deze topper zie elders in deze krant.  Zuidhorn-Marum was de slag tussen noord en zuid van het Westerkwartier. De promovendus won de strijd. Ook Aduard 2000 kwam als winnaar uit de bus (tegen De Pelikanen). Grijpskerk werd verrast door De Fivel: 0-2 nederlaag. Nog een suprise. Grootegast verspeelde punten tegen de nummer laatst. Niekerk was op dreef tegen ASC’75: 6-2. Een zwarte dag in Kloosterburen door een tragisch ongeval waarbij een clubspeler omkwam. Alle duels werden uitgesteld.  Zondag ging Zuidhorn in de topper tegen SVZ pas in de slotfase onderuit.
Een sinterklaassurprise op ‘de Enk’ van Grijpskerk, waar het povere De Fivel aan de haal ging met de punten. “Het was niet onze beste wedstrijd tegen een De Fivel dat haar huiswerk goed had gedaan”, was het commentaar van  leider Jeen Briouils. “Ze hielden de ruimtes klein, waardoor we er moeilijk doorheen kwamen”. Na de 0-1 timmerden de gasten het doel nog dichter. Grijpskerk toonde te weinig creativiteit. In blessuretijd werd het nog 0-2.  Grijpskerk had goede zaken kunnen doen en blijft nu steken op de vijfde stek.  Fc Grootegast kwam niet verder dan een gelijkspel bij rode lantaarndrager FC Birdaard.  Het was een doelpuntrijke strijd in Ferwerdadiel. Grootegast stond een kwartier voor tijd op riante achterstand: 3-1. Bij 4-2 leek de nederlaag een feit.  In de slotfase kwamen de bezoekers toch weer langszij dankzij Ronald Horinga en Paolo Francisco, die FC alsnog een punt bezorgde.  Leider Wim Huisman was uiteraard niet tevreden: “we hebben de punten verprutst”. Aduard 2000 boekte een gelukkige overwinning op De Pelikanen. Ook Aduard speelde niet best en kwam vlak voor rust door een penalty met 0-1 achter. Eltjo Velting schoot diep in de tweede helft, eveneens vanaf de stip, de 1-1 binnen. Een losse flodder, met de buitenkant schoen van Jeffrey Eggens, leverde de 2-1 op. Op wilskracht bleef de paars-witte equipe op de been. Aduard blijft in het spoor van koploper Marum, dat onderuit ging bij Zuidhorn. Het was een spannende strijd op het redelijk volgepakte Joh. Smitpark waarin Marum beter begon, kansen kreeg, maar Zuidhorn vlak voor rust op 1-0 kwam. Meteen na de pauze werd het 2-0. De gasten vielen aan, Zuidhorn kreeg daardoor ruimte en wist nog een keer te profiteren: 3-0. Erik Beeftink scoorde twee keer. De andere treffer kwam op naam van Laurens Bloem. Niekerk haalde uit tegen ASC’75. Niekerk begon heel goed, zette snel druk, het leverde al snel de 1-0 op. Een zondagschot van veertig meter betekende de onverwachte gelijkmaker. Nog voor rust stelde Niekerk orde op zaken: 3-1. Na de 3-2 zetten de rood-witten de ultieme versnelling in en liep de score hoog op. Dennis van der Velde was de grote man met vier doelpunten. De twee andere treffers kwamen van de voet van – wie anders dan- Jeroen Beerlings. Niekerk klom naar de achtste plaats en heeft de subtop in het zicht. OKVC ging eervol ten onder tegen het roemruchte Oosterparkers. De ploeg van Wim Nubé begon ongelukkig, waardoor de stadjers een 1-0 voorsprong konden nemen. Bij rust was het echter al 3-0. Een grote achterstand is niet ongewoon voor OKVC. De zwart-witten kwamen dan ook als vanouds terug. Pieter Sieperda zorgde voor 3-1. En een afstandsschot van Danny Mollema betekende 3-2. OKVC ontketende een zwaar slotoffensief. De 3-3 was in de maak, de paal redde de thuisclub. Zeester verloor vorige week al met dubbele cijfers: 10-2 bij GRC Groningen. Afgelopen zaterdag kon de rood-witte formatie van Gezinus Oosterhuis weer even op adem komen. Gehaktdag even verderop, waar VVSV’09 huis hield en KRC verpulverde: 11-0. Marco Dijkstra (drie), Hans Steigstra (twee), Henk Steigstra (twee) waren de voornaamste schutters in de inmaakpartij. De ploeg uit Kantens moest al 84 keer vissen. Zondag kwam Kloosterburen niet in actie. De wedstrijden werden uitgesteld vanwege het drama van Milan Bos, die bij een ongeval om het leven kwam. Milan, keeperstrainer van alle doelmannen, was slechts 25 jaar. GVB had op het eigen sportpark de Leegens te maken met het onberekenbare Flamingo SC dat de ene week verschijnt met spelers die er niets van bakken en soms met een goed elftal. GVB trof het niet en verloor met duidelijke cijfers, GVB kwam niet best voor de dag al had het in de eerste helft pech. Twee tegentreffers kwamen door fouten. Bart Leistra ging over tot drie spitsen. Het mocht niet baten. Door onder meer een ingeleverde bal waardoor GVB uit positie stond werd de score nog hoger: 1-4. Eenrum speelde in en tegen Haren de bekende wedstrijd met twee gezichten. Voor rust was er niets aan de hand. Haren kwam zelden gevaarlijk door en de ‘roodbaadjes’ kwamen middels Sybolt Lindenbergh en Milan Rutkowsky op een verdiende 0-2 ruststand. Na de pauze spatte de wil om er nog wat van te maken van Haren af. Eenrum verloor te veel duels en mede door enkele defensieve zwaktes stond het na het laatste fluitsignaal 3-2 voor de thuisploeg, waardoor de Marne-bewoners nu in de hoek dreigen te komen waar de klappen vallen. Zuidhorn maakte het koploper SVZ bijzonder lastig, maar moest aan het eind toch buigen. Zuidhorn stond verdedigend als een huis, waar de Drenten niet doorheen kwamen. In de tweede helft liet de thuisclub aanvallend meer zien en werd een keer gevaarlijk. De Zeijenaren zetten een boomlange spits bij, die uiteindelijk Zuidhorn de nekslag toebracht: 0-1. Zuidhorn zakte naar de vierde plaats.