Verbindingen noodzakelijk voor een goede regiomarketing

0
151
Streek - regiomarketing

Ondernemers met de neuzen één kant op

STREEK – Verbinding. Dat woord stond centraal tijdens het symposium over regiomarketing in het Westerkwartier welke donderdagmiddag plaatsvond in de Postwagen in Tolbert. De Ondernemersvereniging Toerisme Westerkwartier, de organiserende partij voor het symposium waar zo’n honderd belangstellende op af kwamen, pleitte voor meer verbinding tussen ondernemers in het Westerkwartier als het gaat om het promoten van de regio. Voorzitter Jan Oomkes deed tevens een oproep om lid te worden van de vereniging. ‘Voor het komende toeristenseizoen willen we een boekje uitbrengen met alle benodigde toeristische informatie over de regio. Wie in dit boekje terecht wil komen doet er goed aan nu aan te haken. Er is geen budget om ieder jaar een nieuw boekje uit te geven. Wil je er de komende jaren van verzekerd zijn dat je bedrijf in dit boekje een vermelding heeft, dan moet je er nu bij zijn’.

Tijdens het symposium kwamen verschillende sprekers aan bod. Hans Hillebrand, directeur van Stichting Innovatie, Recreatie en Ruimte sprak over hoe de gastvrijheidsector een rol kan spelen in een duurzame ontwikkeling van een gebied. Daarna was het de beurt aan Arjen Veenstra, student International Tourism Management, die de resultaten van zijn afstudeeronderzoek presenteerde. Veenstra onderzocht de kansen van regiomarketing specifiek gericht op het Westerkwartier. Als één van zijn conclusies gaf hij de aanwezigen mee een verbindend thema te kiezen waarmee je je regio op de kaart kan zetten.
Hij refereerde hierbij aan de stad Gouda, die de kaasmarkten nieuw leven in bliezen en hun oude gebouwen opnieuw in de spotlights zette.

Als verbindende thema voor het Westerkwartier is de Stichting Runderland bezig met het promoten van het Westerkwartier door middel van het rund. De nodige verbindingen zijn door deze stichting al gelegd, en daar konden de aanwezigen deze middag van proeven. Slagerij Nanning van Wijk uit Niekerk verzorgde de runderburger, Chocoladedroom uit Niekerk presenteerde haar nieuwe bonbons met yoghurt genaamd ‘Boebon’ en Bakkerij Zigterman uit Midwolde liet de gasten kennis maken met de rundervlaaitjes, koekjes met een dikke laag chocolade die als een koeienvlaai op het koekje ligt. Jan van de Poel van de stichting legde de aanwezigen uit waarom het rund dé verbindende factor kan zijn in het Westerkwartier. ‘Het rund heeft een enorme impact op de wereld om ons heen. In het Westerkwartier zijn honderden melkveehouders. Het rund bepaalt daardoor een groot deel van het landschap. Het zit in het DNA van deze regio.’

Voorzitter Jan Oomkes van de Ondernemersvereniging Toerisme Westerkwartier stemde zich na afloop van het symposium tevreden over het verloop van het symposium. ‘We hadden een goede opkomst en de mensen zijn enthousiast om samen de verbindingen te zoeken die zo belangrijk zijn om deze regio op de kaart te zetten’.