Voorstel Bezig Bijenbeleid Zuidhorn unaniem aangenomen

0
94

ZUIDHORN – Het ‘Bezig Bijenbeleid’ van Groen Links valt goed in Zuidhorn. Het initiatiefvoorstel van de partij, waarin maatregelen zijn opgenomen om wilde bijen en honing te beschermen, is unaniem aangenomen door de gemeenteraad.
Maatregelen om zowel honing- als wilde bijen te beschermen zijn hard nodig, weet fractievoorzitter Klaas Wybo Van der Hoek: “Het gaat niet goed met de bijen en dat terwijl ze belangrijk zijn voor de bestuiving en die is onmisbaar voor de voedselproductie. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor de achteruitgang: van een parasiet tot chemische gewasbescherming in land- en tuinbouw. Met het voorstel willen we dat de bijensterfte afneemt en het aantal bijen toeneemt. Het doel is: een duurzame bijenpopulatie zodat bestuiving, onder meer voor de voedselvoorziening, in de toekomst blijft”, aldus Van der Hoek. De gemeente heeft nu de komende jaren  5000 euro per jaar beschikbaar voor initiatieven om de bijen te beschermen. Er wordt onder meer een werkgroep gevormd met daarin imkers en land- en tuinbouwers. Van het geld kan ook voorlichting gegeven worden aan boeren, burgers en buitenlui om hen bijvriendelijker te laten werken.