Zuidhorn wordt weer een eenheid voor Serious Request

0
195
Zuidhorn - serious request

‘Het wordt grootser dan vorig jaar!’

ZUIDHORN – Waar een dorp als Zuidhorn groot in kan zijn. Vorig jaar werd er rond de kerst een enorm bedrag opgehaald voor het Rode Kruis voor de actie Serious Request van radiozender 3FM. Niet alleen het succes van het enorme bedrag van meer dan 11.000 euro voor het goede doel smaakte naar meer, maar ook de saamhorigheid die de actie met zich meebracht. Nog voordat de actie vorig jaar ten einde was werd door de organisatie, welke ontstond uit initiatief van de PKN-kerk met ondersteuning van de SWgZ, dan ook besloten om in 2014 opnieuw geld in te gaan zamelen voor Serious Request. En de voorbereidingen voor die actie die op vrijdag 19 en zaterdag 20 december gehouden zal worden zijn inmiddels in volle gang.
Net zoals vorig jaar is er gekozen voor een 24-uurs wandelestafette. ‘Vorig jaar was dat een enorm succes, en het was ontzettend gezellig’, vertelt Marijke Koskamp. ‘De bedoeling is dat je in een team van minimaal vijf, maar het liefst ongeveer tien mensen tot vijftien mensen, gedurende 24 uur een stokje in beweging houdt. Het kan dus best zijn dat je een uurtje loopt, vervolgens naar huis gaat en de volgende ochtend nog een uurtje gaat lopen. Je hoeft dus zelf geen 24 uur in beweging’. ‘Al is het natuurlijk wel zo leuk om ook vrijdagavond aanwezig te zijn’, voegt Bart Brandts Buys daar aan toe. ‘Voor de hele 24 uur hebben we een leuk randprogramma bedacht, met ruimte voor muziek en cultuur. Dit is een stuk uitgebreider dan de opzet van vorig jaar, dus nog meer de moeite waard om langs te komen!’
De organisatie van de 24-uurs wandelestafette hoopt met de actie dat alle Zuidhorner acties voor Serious Request samenkomen en er op die manier één groot bedrag van heel Zuidhorn naar het Glazen Huis van Serious Request gebracht kan worden. ‘Zeker omdat het Glazen Huis dit jaar in Haarlem staat is het niet voor iedereen aantrekkelijk om zelf af te reizen naar het Glazen Huis. Vorig jaar stond het Glazen Huis in Leeuwarden, toen was dat anders. We hopen dat wanneer bijvoorbeeld de volleybalvereniging een autowas-actie houdt, dat zij dan dat bedrag bij ons brengen. Ook wanneer er een sponsorloop op een school gehouden wordt, dan kunnen zij dat bij ons brengen. Daarnaast hopen we een heleboel geld in te zamelen met de inschrijving van de wandelteams die zichzelf kunnen laten sponsoren en de verkoop van een hapje en een drankje tijdens de estafette. Dit jaar hebben we een drankvergunning, dus we verwachten dat de opbrengst van de catering hoger wordt dan vorig jaar’, vertelt Bart. ‘Aan het einde van de 24 uur gaan we dan het totale bedrag bekendmaken, wat vervolgens naar het Glazen Huis in Haarlem gebracht zal worden’.
Vrijdag zal er van 16.00 tot 2.00 uur ’s nachts een uitgebreid entertainmentprogramma zijn. Muziek komt er onder andere van D-Force uit Oldehove, KUG uit Groningen, singer-songwriter Mirjam Zuiderveld en CMV Wilhelmina uit Zuidhorn. Zaterdag zullen er optredens zijn van onder andere het Wake Up Tienerkoor, Rejoice, Adrian Mey, Peter de Haan en Sijtse Scheringa. Uiteraard is er ook een programma speciaal voor de kinderen.
‘Het grote verschil ten opzichte van vorig jaar is dat we het allemaal een beetje professioneler opgezet hebben. We noemen het dan ook de 2.0versie ten opzichte van vorig jaar. Dit keer is een tent, waardoor publiek altijd droog staat. Er is meer entertainment, een tap en er komen vuurtonnetjes om bij op te warmen’, vertelt Marijke.
Er kunnen nog wel de nodige teams bij die mee willen wandelen voor het goede doel. ‘Momenteel zijn er zeventien teams die zich opgegeven hebben. Er is zeker plaats voor nog dertien teams’, vertelt Bart. ‘Belangstellenden kunnen zich aanmelden via seriousrequestzuidhorn@gmail.com of via www.sportinzuidhorn.nl.’
Vorig jaar werd er een enorm bedrag van meer dan 11.000 euro opgehaald voor het goede doel. Voor dit jaar durven Bart en Marijke eigenlijk geen uitspraken te doen over een eventueel streefbedrag. ‘Vorig jaar begonnen we met een streefbedrag van 4000 euro. Dat werd uiteindelijk veel meer. Maar als ik eerlijk ben, zou ik met de helft van vorig jaar al dik tevreden zijn. Het gaat mij ook om de dorpsbinding, het gevoel dat we met z’n allen iets goeds doen wat ook nog leuk is voor Zuidhorn’, aldus Bart. Marijke durft stiekem wel iets hoger in te zetten. ‘Het zou me stiekem toch wel een beetje tegenvallen als we niet meer hebben dan vorig jaar, aangezien we dit jaar meer doen en meer bekendheid hebben als vorig jaar. Al telt natuurlijk iedere euro, en is iedere euro welkom voor het goede doel’. Het Rode Kruis zoekt ieder jaar een andere ‘stille’ ramp uit waar het geld van de actie Serious Request naartoe gaat. Dit jaar wordt het geld besteed aan kinderen en vrouwen die slachtoffer zijn van seksueel geweld.