Hommeles in coalitie Achtkarspelen

0
1392

Gemeentebestuur niet lekker de kerst in

BUITENPOST – Het gemeentebestuur van Achtkarspelen is niet lekker de kerstdagen in gegaan. Reden is een felle discussie tussen FNP en de PvdA, die bijna twee weken geleden tijdens een raadsvergadering begon. Daar kwam de FNP met een plan om het mogelijk te maken dat jongeren op het erf van hun ouders mogen wonen. Dit tegen het zere been van de PvdA.

Het leek een simpel proefballonnetje, toen raadslid Yde van Kammen (FNP) op donderdagavond 11 december het plan voorlas. Het raadslid pleitte ervoor dat kinderen maximaal drie jaar op het erf van hun ouders mogen wonen, als zij geen woning kunnen vinden.
Een sympathiek plan voor de buitenwereld, maar niet voor fractievoorzitter Theun Nicolai van de PvdA. Het raadslid reageerde furieus. “Dit stuk is onderwerp van de coalitieonderhandelingen geweest,” stelde hij. “Toen is gezegd dat we niet terug wilden naar een situatie zoals die in de jaren ’50 en ’60 was. De FNP heeft daardoor geen meerderheid voor dit plan gekregen, maar via de achterkant proberen Groenhof en co het er nu alsnog in te fietsen.” Groenhof is de fractievoorzitter van de partij.
Van Kammen, die naar eigen zeggen van niks wist, stond perplex. Hetzelfde gold voor de raadsleden van de oppositiepartijen. Zij zagen zo snel geen kans om op de woorden van Nicolai te reageren, die ook nog dreigde met de zin ‘als de FNP het zo wil, dan heeft de PvdA ook nog wel een paar dingen’.
Hij deed een beroep op de FNP om het plan in te trekken. “Je haalt zaken zo niet binnen, Groenhof. Zo werkt het in coalitieverband niet.”

Alsof er niks gebeurd was, bestempelde wethouder Marten van der Veen (ook FNP) het plan vervolgens als een ‘motie vreemd aan de orde van de dag’. Voor Van Kammen bleef er toen nog één mogelijkheid over. Hoewel CDA-raadslid Romke van der Wal de humor er nog in probeerde te houden met termen als ‘zuipketen’ en opmerkingen dat de kinderen binnenkort in de volière terecht komen, trok Van Kammen het plan in. Verbijsterde gezichten achterlatend bij de overige FNP-raadsleden, die niet wisten dat dit plan al tijdens de coalitwiebesprekingen aan de orde was geweest. Groenhof zelf reageerde niet.