Bizar ongeluk staat zege Van der Wal in de weg

0
270
foske verslagen

“Dit is erg zuur”

STREEK/HEERENVEEN – Het zal binnenin wel even geknald hebben bij Foske Tamar van der Wal afgelopen zaterdag in Heerenveen. Ze is bezig met de slotwedstrijden van haar carrière en wil haar erelijst nog wat verder proberen op te vijzelen. Dat leek te gaan lukken. In het slot van de wedstrijd op het Heerenveens ijs in het Thialf stadion was de nationaal kampioen op weg naar de finish in een voor haar mooie kopgroep met Francesca Lollobrigida, Elma de Vries en Yvonne Spigt.
Van der Wal wist het. Dit was haar kans op de derde zege van het seizoen. Geen Huisman of Schouten in de buurt en met De Vries en Spigt zou ze zeker afrekenen. Francesca Lollobrigida was een twijfelgeval, maar ook dat was te doen. Ze had goede benen, zat lekker in haar vel en winst op haar thuis- en trainingsbaan Thialf, zou een mooie opsteker zijn voor het slot van de competitie en met de buitenlandse wedstrijden voor de boeg. Het mocht niet zo zijn. Een bijna krankzinnig ongeluk voorkwam een vrijwel zekere zege. In de laatste bocht, die Van der Wal als eerste in ging, was daar ineens achterblijver Jessica Merkens. Voor Van der Wal was er geen ontkomen meer aan. De tijd was te kort, de snelheid te hoog. Een botsing was onafwendbaar en zo kon het zijn dat niet Van der Wal maar de Italiaanse Lollobrigida als eerste over de finish kwam. Een zege die haar in de schoot geworpen werd. Vol ongeloof stapte de kopvrouw van Okkinga Communicatie van het ijs. Ze heeft al veel mee gemaakt, maar dit was nieuw, al hield ze zich groot en waardig voor de camera’s. “Dit is heel zuur, ik moet het er mee doen. Nee, zo hadden we het niet gepland. Ja, ik was er dichtbij, het mocht niet zo zijn.” En ik had anders gewoon gewonnen, zal ze nog in haar zelf gevloekt hebben. “Nee, ik heb geen idee tegen wie ik aan ben geknald. Ze was er ineens. Ik had geen tijd om ze zien waartegen ik gebotst ben.”
Een tweede plaats dus. Het is alleen de eerste plaats die voor mij telt, liet de rappe schaatsster zich al eens ontvallen. Tweede en derde plaatsen tellen niet. Dagzeges. Daar gaat het om. Dat lukte niet en dus werd het een zure avond daar in het Friese Heerenveen in wat nog altijd doorgaat voor de ijstempel van ons land.  Ploeggenootje Danielle Bekkering legde beslag op de 27e plaats. In het algemeen klassement staat Bekkering op een 26e plaats en Van der Wal op een tweede plaats met een ruime achterstand op Mariska Huisman die de cup zal gaan winnen. Ze is in principe niet meer in te halen. Vorige week liet de aanstaande en huidige kampioene weten ook te stoppen met marathonschaatsen en dit weekend voegde de houder van het werelduurrecord Maria Sterk zich bij het inmiddels illustere rijtje van stoppende schaatsers. De Friezin is zwanger.