Aansprakelijkheid lichtmasten en dug-outs ter discussie

0
116

BUITENPOST – Moeten sportverenigingen verantwoordelijk worden voor lichtmasten, dug-outs en speeltoestellen op hun eigen terrein? De raad van Achtkarspelen boog zich donderdag over deze vraag. Zeker niet, vinden CDA en ChristenUnie. De andere partijen hebben er minder moeite mee. Vooral omdat verenigingen nu ook al verantwoordelijk zijn voor kantines en kleedkamers.
Reden voor het nieuwe beleid is het drama rond een ingestorte dug-out op het sportterrein in Twijzel. Daarbij kwam een 10-jarig meisje om het leven. Ook kwam de gemeente er daarna acht dat zij verantwoordelijk is voor het onderhoud van dug-outs. Nu wil de gemeente daar van af. Door een nieuwe regeling krijgen de verenigingen niet alleen de dug-outs, maar ook de lichtmasten en speeltoestellen in bruikleen.
Zij worden daarbij niet alleen verantwoordelijk voor het onderhoud, maar zijn ook aansprakelijk als het misgaat. Voordat de overdracht plaatsvindt wordt alles wel eerst opgeknapt.
Het CDA ziet niks in de plannen. Bij monde van Jouke Spoelstra is de partij fel tegen het overgeven van de aansprakelijkheid. Hij vindt dat de gemeente de burgers er niet mee op mag zadelen. Dit tegen het zere been van vooral de PvdA. Theun Nicolai verweet de raadsleden van christelijke huize dat zij alles willen privatiseren, maar dat zij nu ineens afwijzend zijn tegen dit voorstel.
Voor Yde van Kammen (FNP) is het geen probleem dat de dug-outs en lichtmasten overgaan. “De kantines en kleedkamers vallen nu al onder verantwoordelijkheid van de verenigingen. Wij vinden het niet gek als nu ook de andere dingen overgaan. Wij zien het probleem niet.” Hij gaf daarmee een voorschot voor wethouder Marten van der Veen (ook FNP), die erop wees dat in Surhuisterveen de vereniging nu al zelf haar lichtmasten onderhoudt. “Gelijke monniken, gelijke kappen. Zo denken wij erover.” Of de verantwoordelijkheid echt overgaat besluit de gemeente over ruim twee weken.
Geen accommodatiebeleid
De wethouder kreeg het tijdens de bespreking van het onderwerp nogmaals aan de stok met het CDA en de ChristenUnie. Door middel van een motie had het CDA unaniem het voor elkaar gekregen dat de wethouder voor 1 maart met een accommodatieflat moest komen.
Spoelstra: “Wat er nu ligt is een rapportage van hoe de velden erbij liggen. Wij willen beleid. Dat is duidelijk afgesproken, er was geen woord Frans bij. Nu hebben we een stuk dat vrijwel alleen over de voetbalvelden gaat. Waar zijn de dorpshuizen en andere sportverenigingen?” Verder dan een toezegging dat de gemeenteraad ook bij andere plannen betrokken wordt, wilde de wethouder niet gaan. Het CDA overweegt nu om bij de volgende raadsvergadering consequenties hieraan te verbinden.