Dertigjarig bestaan De Smidse wordt gevierd met Hallo Zomerfestival

0
436
Niekerk - bestuur zomerfestival de smidse

Niekerk - de smidse archief 2 (1)  Niekerk - de smidse archief 2 (5) Niekerk - de smidse archief 2 (6) Niekerk - de smidse archief 2 (8) Niekerk - de smidse archief 2 (10) Niekerk - de smidse archief 2 (11) Niekerk - de smidse archief 2 (14) Niekerk - de smidse archief 2 (15) Niekerk - de smidse archief 2 (17) Niekerk - de smidse archief 2 (19) Niekerk - de smidse archief 2 Niekerk - de smidse archief1 ‘We treden graag naar buiten’

NIEKERK – ‘Christelijk Jeugd, Jongeren en Volwassenenwerk’. Zo werd de stichting waaronder het werk van Jongerencentrum De Smidse in Niekerk viel dertig jaar geleden nog genoemd. De oorsprong van het jongerenwerk laat zich dan ook raden; dat kwam vanuit de kerk. Tegenwoordig is dat wel wat anders, al zijn veel activiteiten in dertig jaar tijd niet veranderd. Zo wordt er bijvoorbeeld nog steeds druk geknutseld door de basisschoolleerlingen. De Smidse viert dit jaar haar dertigjarig bestaan, en dat doen zij niet zomaar. Nee, het dertigjarig jubileum wordt gevierd met het gratis ‘Hallo Zomer Festival’ op zaterdag 6 juni.
‘De laatste vijftien jaar is De Smidse meer en meer een jeugdhonk geworden, onder invloed van Henk Zwier en Jilles Tjoelker’, vertelt Sjoerd Visser, voorzitter van De Smidse. ‘Op vrijdag- en zaterdagavond is De Smidse geopend voor jeugd vanaf 12 jaar. Geregeld organiseren wij gezellige avonden. Eén keer per maand organiseren we de Dancenight, en geregeld komen er bands of artiesten optreden. Ook hebben we wel activiteiten georganiseerd als spijkerslaan, karaoke of rond de kerst de inmiddels beruchte beachparty. Op woensdagmiddag is De Smidse het terrein van de basisschooljeugd. Zij knutselen dan, of hebben een kinderdisco’, vertelt Abel Tjoelker.
Bij het vijfentwintigjarig bestaan van De Smidse is een grote reünie georganiseerd, waarvoor alle oud-bestuursleden uitgenodigd werden. ‘Dat doen we dit jaar niet zozeer. Wel hebben we op 5 juni een receptie, waar iedereen welkom is. Maar zo groots als vijf jaar geleden doen we het niet. We focussen ons dit keer meer op het Hallo Zomerfestival’, vertelt Esther Ottema-Rikken.
Het festival kent een uitgebreid programma. Twee keer eerder organiseerde De Smidse een zomerfestival, en daarbij was het programma voor kinderen te weinig uitdagend. ‘Dat is dit jaar wel anders. We vonden dat we de vorige keren te weinig voor hen hadden gedaan, terwijl zij de toekomst zijn voor De Smidse. Daarom hebben we dit keer een complete show voor hen. Zo is er de Telekids Discoshow, een drie uur durende show waarbij leuke goodies worden weggegeven en gezongen en gedanst wordt, er komt een enorme zandbak, een pannakooi, het wordt een compleet kinderplein met van alles erop en eraan’, vertelt Shanna Tjoelker. ‘Voor de oudere jeugd en volwassenen is er ook een gevarieerd programma met zowel Nederlandstalig tot rock, pop en top40. Dit vindt van 16.30 tot 22.00 uur buiten plaats, daarna gaat het feest binnen verder. Roadblock, onze huisband, komt sowieso optreden. Daarnaast treedt een Anouk coverband op, en is er na de tijd DJ Martijn. De rest van het programma wordt later bekend gemaakt.’
De reden dat De Smidse hun jubileum viert met een festival voor alle Oldekerkers/Niekerkers en andere belangstellenden is dat zij graag naar buiten treden met hun activiteiten. ‘Veel mensen weten dat niet eens, maar de feestweek zoals die er nu uitziet wordt voor een groot gedeelte ingevuld door De Smidse. Dorpsbelangen organiseerde altijd een feestweek, waar De Smidse al een bescheiden rol in had. Wij wilden echter wat meer voor de jongeren. Inmiddels organiseren wij iedere feestweek de Hollandse avond, de Tiroler avond, verzorgen wij de maandagavond én Spijkerpop. Met zo’n tachtig vrijwilligers zetten we daar altijd de schouders onder’, vertelt Sjoerd. ‘Als er wat negatiefs in het dorp gebeurt op vrijdag- of zaterdagavond wil men in het dorp nog wel eens naar De Smidse wijzen. Dat vinden we jammer, juist omdat we zoveel leuke positieve activiteiten organiseren voor de dorpen. En het leuke is, de jeugd doet dat met name zelf. De leukste ideeën ontstaan vaak binnen tien minuten aan de bar’, aldus Wim Pruim. ‘Zo ook nu weer. Het programma voor het Hallo Zomerfestival was zomaar klaar. We willen gewoon iets moois neerzetten met z’n allen’.
Het Hallo Zomerfestival wordt georganiseerd door een commissie bestaande uit Wouter Bonnema, Wim Pruim, Abel Tjoelker, Esther Ottema-Rikken, Shanna Tjoelker, Ilse Boon, Sjoerd Visser, Jorgen Goos, Klaas Jan Bonnema, Martin Bouma en Geertje de Vries en Fenna Zwier namens de creacommissie.