“Eigenlijk geen sprake van gouden handdruk”

0
108

Westerwijs treft schikking met oud-directeur

MARUM/DOEZUM – Onderwijsorganisatie Westerwijs heeft een schikking getroffen met voormalig directeur Luc de Vries. De organisatie betaalt hem nog tot 1 mei door, waarna het contract definitief verbroken is. Volgens bestuursvoorzitter Ton van Pelt is dit de beste oplossing, omdat de organisatie nu niet naar de rechter hoeft.
Al in december meldde directeur De Vries zich ziek. Dit na een verschil van mening met het bestuur over hoe Westerwijs geleid moest worden. In januari kwam de breuk naar buiten en sinds enige tijd wordt de organisatie geleid door een interim-directeur. Dat het treffen van een schikking toch nog enkele weken tijd kostte, is volgens Van Pelt logisch. “We praten om te zorgen dat we op een normale wijze uit elkaar gaan. Daarbij ga je een heleboel dingen vergelijken. Het is niet zomaar dat beide partijen met een lijstje met wensen en mogelijkheden komen. Je moet ook overleggen met je juridische achterban.”
Volgens Van Pelt is van een gouden handdruk geen sprake. Toch wil hij nu nog niet in de openbaarheid zeggen hoeveel geld De Vries nog meekrijgt. “We hebben afgesproken daarover niks naar buiten te brengen, tenzij daarover verantwoording afgelegd moet worden.” Dit betekent dat het echte bedrag in de jaarrekening van 2015 zal komen te staan. De gemeenteraden in het Westerkwartier krijgen deze uiterlijk 1 april 2016. “Er is eigenlijk geen sprake van een gouden handdruk. Wel is het zo dat we geld beschikbaar stellen voor outplacement. Regels daarover kun je zo terugbladeren in de wetgeving.”
Opmerkelijk is dat uit een nieuwe berekening blijkt dat het jaar 2014 bij de organisatie niet wordt afgesloten met een tekort van 1,5 miljoen, maar met een tekort van 1,2 miljoen. Van Pelt: “Er zijn een aantal meevallers. Dat heeft niks te maken met de uitgaven die zijn gedaan, maar met inkomsten die we niet verwacht hadden. Nabetaling van de overheid bijvoorbeeld en bedragen die we kregen voor detachering van leerkrachten. Dat scheelde met elkaar zo’n drie ton.”