Glasvezelnetwerk Surhuisterveen komt er

0
117
Marten van der Veen 2012

SURHUISTERVEEN – De kogel is door de kerk: bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk. Deze week kreeg de gemeente Achtkarspelen € 150.000 subsidie voor de aanleg. Volgens wethouder Marten van der Veen (FNP) een belangrijke eerste stap in de aanleg van een netwerk door de hele gemeente.
Al jaren wordt gelobbyd voor een glasvezelnetwerk in alle dorpen. Ook het buitengebied mag daarbij volgens het college niet worden ontzien. Toch leek de vaart er begin dit jaar uit te zijn. Echter, achter de schermen werd nog steeds hard gewerkt aan de aanleg. Met de € 150.000 die de gemeente nu krijgt, kan begonnen worden met het bedrijventerrein van Surhuisterveen. Voor 1 juni moet de schop de grond in.
Tegelijkertijd blijft de gemeente proberen het netwerk ook in de rest van de gemeente aan te leggen. “We hebben een tweesporenbeleid,” zegt Van der Veen. “Uiteindelijk willen we dat alle gebieden, ook de zogenaamde onrendabel gebieden, glasvezel krijgen.” Volgens Van der Veen kan zijn gemeente aanspraak maken op een lening van 1 miljoen bij de provincie. De wethouder zegt dat wat hem betreft ‘nog liever gisteren dan vandaag’ begonnen kan worden met de aanleg.
Daarvoor moet nog wel van alles uitgezocht worden. “Het is vrij ingewikkeld om het voor elkaar te krijgen, want we moeten misschien wel naar Brussel toe,” zegt Van der Veen. “Voor ons is het belangrijk dat het platteland aangesloten wordt. We hebben hier te maken met krimp. Het leegtrekken van het platteland kan worden tegengehouden als de mensen hier vanuit huis kunnen werken. We moeten nu door een woud van regels om dat voor elkaar te krijgen.”
Zo mag de gemeente niet zomaar zelf starten met het aanleggen van een netwerk. Van der Veen: “Het lijkt haast onmogelijk om glasvezel aan te leggen, maar we leggen ons er niet bij neer. Dit is niet alleen voor Achtkarspelen belangrijk, maar ook voor andere plattelandsgebieden.” Volgens de wethouder moet het glasvezelnetwerk gezien worden als een deel van de infrastructuur. “We hebben tot in alle hoeken de zandpaden verhard. Dat was de infrastructuur voor de leefbaarheid van de gemeente en de provincie. Nu zitten we met glasvezel en dat is nu de toekomst voor vitale levensaarde.”