‘Ik keek op mijn zevende al naar horrorfilms’

0
196
Zuidhorn - Jennifer Wegman vampierboek

Negentienjarige schrijft kinderboek over vampiers

ZUIDHORN – Waar de meeste meisjes zich op die leeftijd bezighielden met My Little Pony’s en Barbies, keek Jennifer Wegman uit Zuidhorn op zevenjarige leeftijd al naar horrorfilms en verslond ze boeken van Paul van Loon en de boeken uit de Kippenvel-reeks. Daarnaast schreef ze talloze verhaaltjes – zo kregen klasgenoten op hun verjaardag vaak een zelfgeschreven verhaaltje van Jennifer – en bedacht ze in gedachten nog duizenden verhalen meer. Het was dan ook geen wonder dat Jennifer op dertienjarige leeftijd haar eerste kinderboek uitbracht. Nu, zes jaar later, is het tweede boek van Jennifer verkrijgbaar. Ze is er, in tegenstelling tot haar eerste boek, maar wat trots op. ‘Het is een stuk beter als het eerste. Als ik terugdenk aan de eerste dan schaam ik me er zelfs bijna voor. Ik durf het niet eens meer te lezen. Ik wilde te graag moeilijke woorden gebruiken, en daarmee schoot ik het doel van een kinderboek voorbij’, lacht Jennifer.
Haar eerste boek bracht Jennifer wel een hoop. Het was het eerste boek dat werd uitgebracht via Boekscout Yo!, een uitgeverij die zich richt op boeken geschreven door kinderen die anders niet de kans krijgen om een boek uit te brengen. Het feit dat Jennifer de eerste was, én haar jeugdige leeftijd, bezorgden haar een hoop publiciteit en feedback, waar ze een hoop van heeft geleerd.
In de tussentijd zat ze niet stil. Ze schreef haar tweede boek ‘Het laatste woord’ al zo’n twee jaar geleden. ‘Het laatste woord’ gaat over een wereld met vampiers, mensen en bosnimfen die in harmonie met elkaar samen leven. Een generaal heeft echter een persoonlijke vete met vampiers, en wil hen allemaal opsluiten. De hoofdpersoon, een vampiermeisje van 116 jaar (in mensenjaren komt dit neer op de 11-jarige leeftijd), wil koste wat kost haar familie helpen uit de klauwen van deze generaal. ‘Het verhaal heeft heel lang in de computer gestaan zonder dat ik er wat mee deed. Het was namelijk afgewezen door een uitgeverij, waardoor ik niet zo goed wist wat ik er mee aan moest. De uitgeverij had me echter wel een compliment gegeven over de insteek. Ik vond toch dat ik er iets mee moest doen, en zo kwam ik uit bij Boekscout.’
Jennifer is inmiddels al druk bezig met haar volgende boek. ‘Ik ben een boek aan het herschreven wat ik twee jaar geleden al heb geschreven. Dit boek heb ik naar een uitgeverij gestuurd en vervolgens heb ik een hele lange lijst tips gekregen om het verhaal te verbeteren. Daar ben ik nu mee bezig, en zo hoop ik dat dat boek over een bepaalde tijd wél wordt uitgegeven. Uitgeven bij Boekscout kan een leuke opstap zijn, maar mijn doel is wel om bij een grotere uitgeverij uitgegeven te worden en zo in de boekenwinkels terecht te komen. ‘Het laatste woord’ is nu alleen verkrijgbaar via de website van Boekscout en bij mijn ouders in de winkel (Arnold Wegman dierenspeciaalzaak in Zuidhorn).
De tweedejaarsstudent Engels hoopt over langere tijd meerdere boeken bij een grotere uitgeverij uitgegeven te hebben. ‘Misschien ga ik me ook wel richten op het schrijven in het Engels. Ik studeer Engels, dus dat zou niet een gek idee zijn. De schrijver van de Kippenvel-boeken is wat dat betreft mijn voorbeeld. Hij schreef alleen één boek per twee weken. Dat gaat mij nooit lukken. Ik zou het al fantastisch vinden om één boek in de boekwinkels te krijgen.’
Het boek ‘Het laatste woord’ is verkrijgbaar via www.boekscout.nl/shop.