Plaats: Het Booze Wijf Lauwersoog

0
248
Lauwersoog - speeltuin bouwen 3

  Lauwersoog - speeltuin maken 1 Lauwersoog - speeltuin maken 2 Datum: 25 maart
Tijd: 14.00 uur

Als je denkt aan speeltuinen, Lauwersoog en kinderen, dan zie je zonnige beelden voor je. Kinderen die lachend rennen, klimmen en klauteren en ijsjes eten. Dan denk je niet aan modder, doorweekte kinderen en andere viezigheid. Houd toch dat laatste beeld maar aan.
Woensdagmiddag gingen kinderen van drie scholen uit Lauwersoog, Zoutkamp en Anjum, werken aan een grote waterspeeltuin die tegenover het parkeerterrein bij restaurant Het Booze Wijf komt te staan. Deze waterspeeltuin is onderdeel van de belevenisroute, Lauwersom, die in Lauwersoog wordt aangelegd. Met deze route hopen de bewoners van Lauwersoog dat de route van het dorp naar de haven aantrekkelijker wordt, waardoor de bezoekers van Lauwersoog langer blijven en meer uitgeven in de omgeving. De speeltuin wordt gebouwd in opdracht van de gemeente De Marne. De speeltuin wordt, uiteraard, door vaklui aangelegd. Maar woensdagmiddag waren het de kinderen die met cement sjouwden, die in de kraanmachine stapten en die hielpen met balken sjouwen. In de stromende regen. Het was de (On)genode gast die niet op dit weertype was ingespeeld, met gympen in de drek stond en er niet om kon lachen.
Voorafgaand aan de werkzaamheden kregen de kinderen instructies van Robert, die namens het speeltoestellenbedrijf de rollen verdeelde onder de kinderen. Samen met collega’s Anco en Hans heeft hij drie verschillende soorten werkzaamheden bedacht voor de kinderen. Zo zal er een groepje bezig gaan met een grote speelvis waar ook een glijbaan aan komt, een groepje mag om de beurt plaatsnemen bij Bert op de kraan en er is een groepje dat beton gaat storten rondom palen van een speeltoestel. ‘Het is echt iets unieks wat we gaan doen’, roept Robert. ‘Als jullie hier deze zomer komen spelen kunnen jullie je ouders vertellen dat jullie deze speeltoestellen samen hebben gemaakt!’ Het unieke van het project zit hem in de veiligheid, legt Robert uit. ‘Normaal mogen kinderen niet zomaar op een kraan. Het is dus heel belangrijk dat we allemaal goed uitkijken wat we doen en niet zomaar wat rond gaan rennen’.
Robert had zijn veiligheidsinstructies nog niet uitgesproken of een groepje meisjes uit Anjum lapten alle regels al aan hun laars. Mirthe en Lianne, die samen met andere klasgenootjes en leeftijdsgenootjes uit Zoutkamp, Leens en Vierhuizen als eerste op de kraan mogen, beginnen al snel rond te rennen en kijken niet uit naar wat er om hun heen gebeurt. Toch zijn zij de eersten die plaatsnemen bij Bert op schoot om vervolgens flinke scheppen zand te verplaatsen. Het is lachen, gieren en brullen voor de vijfde- en zesdegroepers die het allemaal maar een heel avontuur vinden. Ondanks de regen.
Even verderop heeft een groepje jongens besloten dat zij wel even met zakken cement kunnen sjouwen. ‘Ik kan wel alleen zo’n zak tillen’, roept Bart. De zakken, tientallen kilo’s zwaar, laten zich echter niet zo makkelijk tien meter versjouwen. Uiteindelijk tilt Bart de zak samen met Wiebe en Tjesse, al gaat dat ook niet zonder problemen. Al struikelend over elkaar benen weten ze uiteindelijk de zak bij het speeltoestel te krijgen.
Na een tijdje toe te hebben gekeken hoe de kinderen zich in het zweet werken houdt de (On)genode gast het voor gezien. De kinderen blijven nog wel een tijdje ploeteren; zij laten zich niet storen door wat spatjes regen. Het schijnt dat ook wethouder Herwil van Gelder later nog mee heeft geholpen, maar die hebben we net even gemist. Ongetwijfeld zal hij er ook bijzijn op 8 april aanstaande, wanneer de waterspeeltuin om 14.30 zal worden geopend. Daarbij zal een speciale rol weggelegd zijn voor de jongste bewoners van Lauwersoog.