Opende profiteert niet van misstap FC LEO; GSVV is maandag het paashaasje

0
128

Voetbaloverzicht

STREEK – Voor sommige clubs was het een zwaar paasweekend, met twee wedstrijden. Voor ’t Fean ’58 (één overwinning) en ASC’75 (vier punten) was het een prima weekend. Opende en FC LEO lieten beiden een punt liggen.
’t Fean ’58 leek zaterdag op weg naar eens stunt nadat Jens Hamstra de 0-1 maakte in en tegen  koploper Blauw-Wit’34. De Leeuwarders maakte vervolgens korte metten met de Feansters: 5-1. Tweede Paasdag won ’t Fean ’58 het belangrijke duel van Veenwouden: 3-1. Door de winst is de blauwe-witte formatie weer op een veilige plaats beland.  Aduard, dat al uitgeschakeld was voor de periode, verloor maandag met 2-0 van concurrent Appingedam. Beide clubs eindigden met tien man. Zuidhorn nam pas in de tweede helft afstand van Godlinze. De groenen keken in de eerste helft tegen een 1-0 achterstand aan tegen een Godlinze, dat naar verluid volgend seizoen geen zaterdagteam meer op de been kan brengen. In de tweede helft stelde Zuidhorn, dat ook in het eerste deel een overwicht had, orde op zaken. Met de wind in de rug gingen de groenen aanvallender te werk. Het leverde twee penalty’s op die beiden verzilverd werden door Laurens Bloem: 1-2. JP Steenbergen maakte ook nog de 1-3, op aangeven van Peter Schultinga. Godlinze kwam er niet meer aan te pas. “We laten de periode gaan en pakken de hoofdprijs”, zegt Schultinga zonder schroom. FC LEO liet een steek vallen bij hekkensluiter ASC’75: 2-2. “Het mag je niet overkomen tegen de nummer laatst en dan gebeurt het toch. Het heeft niets te maken met onderschatting, wel omdat de echte spanning ontbreekt. We staan een straatlengte voor.”, verklaart trainer Klaas van der Ploeg. LEO speelde zonder bezieling en keek al vroeg tegen een 1-0 achterstand aan. Marco Rietema trok de zaak vlot: 1-1. Diep in de tweede helft miste ASC een penalty, waarna Rietema ook zijn tweede maakte: 1-2. De Friezen wisten tien minuten voor tijd toch weer de gelijkmaker op het bord te brengen: 2-2.  Voor ASC scoorden Oebele de Jong en Marco de Haan. Maandag won ASC van De Lauwers. De gasten kwamen tot drie keer toe op voorsprong, maar verloren toch nog: 4-3. Cruciaal was de rode kaart voor Bert Jager, die snel een vrije trap wilde nemen en in zijn maaibeweging een speler van ASC meenam. Mede daardoor kon ASC met een man meer terugkomen en twee keer scoren via Hilbrand Benedictus en Han Zwart: 4-3. Door de zege staat ASC nog wel onderaan, maar kan nog de degradatie ontlopen. Nu is zelfs De Lauwers nog niet veilig. Opende profiteerde niet van de misstap van de Leensters en bleven eveneens op een remise steken. Opende was niet scherp genoeg in en tegen Suameer,dat met grove middelen het voetbal van Opende probeerde te ontregelen. De Peendermantjses kwamen door balverlies op het middenveld met 1-0 achter. In de tweede helft stond Opende er gekleurder op en schepte talrijke kansen, waarbij Henk Veenstra zijn dag niet had. Het was uiteindelijk Fokke Zuiverveld die Opende nog het punt bezorgde. Komende zaterdag is het FC LEO-Opende. “Het is onze verste reis. We gaan met de bus”, stelt Kees van der Molen alvast. De Lauwers verliet het eigen Meertenust met een 1-0 verlies, tegen VCR. Het winnende doelpunt viel al in de eerste helft en werd gescoord uit een penalty. De Lauwers kreeg in het eerste part toch wel twee behoorlijke kansen, maar de ‘1 op 1-situaties’ werden gemist. Na rust zette de blauw-witte formatie aan, speelde zeer aanvallend, kreeg een aantal kansen, maar het mocht niet zo zijn. “VCR heeft meer voetballend vermogen”, zag trainer Gerlof Kootstra. De Lauwers eindigde de strijd overigens met tien man, wegens praten en shirtje vasthouden (twee keer geel).  Niekerk wees GSVV terug.  De debutant sloeg pas vlak voor tijd toe. Op Eekeburen ging de strijd aanvankelijk gelijk op. GSVV nam vervolgens de touwtjes in handen en Gerrit Jagersma maakte de 0-1. Niekerk kwam nog voor de pauze op 1-1. Na rust heerste GSVV, een na laatste geplaatst, kreeg enkele goede kansen, terwijl Niekerk niet in de wedstrijd zat.  Doelman Dennis Ottens voorkwam een achterstand.  In een spannende tweede helft had  Niekerk succes op de counter.  Edwin Zwier deelde twee minuten voor tijd de genadeklap uit: 3-1. Maandag trad GSVV aan tegen Ropta Boys. De formatie uit Gerkesklooster en Stroobos pakte nu wel de volle winst: 3-1. GSVV staat daardoor nu elfde, waardoor het onverminderd spannend blijft. Zondagclub Kloosterburen werd zaterdagavond op eigen veld verrast door WEO. De Westerklooster-formatie werd op een 0-3 achterstand gezet. De zwart-witten kwamen wel terug, maar te laat: 2-3. Voor Kloosterburen scoorden Marcel Remijn en William de Lange. “Dit zijn dure punten. WEO was niet alleen goed, maar ook feller. En benutte de kansen en wij niet”, was de simpele conclusie van leider Hans Bolt. Zondag verloor Zuidhorn met 4-2 bij laagvlieger Warffum.