Koploper FC LEO houdt Opende op afstand

0
191
Leens FC Leo - Opende

Leens FC Leo - Opende-2 Meeslepend gevecht zonder doelpunten

LEENS – Geen doelpunten in de topper FC LEO-Opende. Maar saai was het niet. En met name in de eerste helft had de koploper Opende definitief op afstand moeten zetten.  Na de pauze zakten de oranje-zwarten terug, terwijl Opende steeds dreigender werd. Maar het bleef zoals het begon: 0-0.
Het was een heerlijk gevecht aan de JS van Weerdenstraat 18B.  Om nog aanspraak te kunnen maken op de titel moesten de bezoekers komen,  maar konden weinig uitrichten tegen een fanatiek beginnend LEO- zonder de geschorste Stan Buikema-  dat zelf het initiatief nam en veelvuldig de aanval zocht. ‘De Trots van De Marne’ verloor in de Gronings/Friese grensstreek kansloos met 3-1.  De rollen waren in het eerste deel omgedraaid. De kansen waren nu voor FC LEO. Frank Veenwijk gaf strak voor, van dichtbij zag Marco Rietema zijn inzet gestopt door Eppie Pijpker. Even later werd een voorzet door dezelfde Rietema,  uit het doel gewerkt. Ook Peter Kolkena bracht de Peender defensie in verlegenheid. Het offensief van Leens En Omstreken hield aan. De oranjes toonden lef en vielen hartstochtelijk aan. In de twintigste minuut reageerde Rozema adequaat op een voorzet van Veenwijk. De goaltjesdief knikte de bal net onder de lat binnen, maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Niet iedereen was het hier over eens, hevige protesten bleven uit. In het resterende deel van de eerste helft werd LEO wat overmoedig en slordiger. Opende kroop uit de schulp en werd gevaarlijk met uitvallen.  Het leverde enkele kansjes op. Uit een steekbal van Mark Koop, plaatste Jellinus Helmus de bal in de verste hoek, waar Marco Wichers zijn hand tegen kon zetten. In de 35e minuut dan weer een grote kans voor de thuisclub – na een gelegenheid voor Opende die op onorthodoxe wijze werd gepareerd door Wichers- via Marco Rietema die razendsnel uitbrak, de hoek voor het uitzoeken had, maar in het zijnet poeierde. Even later Rick Koster, die eveneens de 1-0 op de schoen had, maar ook faalde. Het was een boeiend spektakel, waarbij de doelpunten ontbraken, en het meer evenwichtiger strijd zou worden.
Maar de eerste schietkans na de hervatting kwam op naam van Rozema, maar de scherpte ontbrak ook bij de topscorer. Bij het andere doel een pegel van Wilmer Ypenga, waar Wichers alle moeite mee had. In de rebound kwam Wijnand Willemsen in, maar reageerde Wichers op tijd. Bij het andere doel leverde een strakke bal van Rik Schuttenbeld een kopkans op voor Rozema, maar de topscorer kon zijn hoofd er niet goed tegenaan zetten. Er waren beduidend minder schermutselingen voor beide doelen. Wel veel dreiging van beide ploegen, maar geen echte kansen. Het tempo op het winderige sportpark in Leens bleef hoog en de persoonlijke duels werden op het scherpst van de snede uitgevochten, sportief dat wel. Scheidsrechter Traa trok geen enkele kaart. Een kwartier voor tijd weer eens hectiek voor het doel, met een fraaie volley van Remco van der Klei die naast vloog. En een uitstekende bal van centrale man Marcel Kadijk over de Peender verdediging, waarna Justin Poort voor kon geven. Wederom was het invaller Van der Klei die het niet kon afronden. De slotfase was voor Opende, dat nog eens alle registers opentrok. De hechte LEO-defensie werd verrast door een bal die bij de tweede paal daalde. Wilmer Ypenga haalde de trekker over en het projectiel belandde maar net over het doel. De Leensters kwamen meer en meer in de verdrukking.  Eén keer een bal die goed valt en LEO was gezien, maar de achterhoede verdedigde hand om tand. Het fundament stond stevig, onder leiding van Marcel Kadijk die constant zijn medespelers dirigeerde.  Uit een sporadische tegenaanval maakte Rozema de actie, gaf ‘goochelatini’  Rick Koster de gelegenheid, maar zijn schot zwaaide naast. En zo bleef het 0-0 (net als in 2012, in de derde klasse). En daar kon LEO- trainer Klaas van der Ploeg goed mee leven. “We hadden kunnen winnen, maar ook kunnen verliezen. Ik ben vooral tevreden omdat we heel volwassen hebben gespeeld”.  De stand blijft ongewijzigd. FC LEO heeft nog altijd een punt voorsprong op Opende, maar heeft nog drie  wedstrijden in te halen, waaronder een  helft tegen Ropta Boys, dat vandaag (dinsdag) op het programma staat. Dan in Oosternijkerk. 
FC LEO-Opende 0-0; Scheidsrechter: Traa (Veendam); Toeschouwers: 130
Opstellingen
FC LEO: Marco Wichers, Frank Veenwijk, Marcel Kadijk, Jeroen Batema, Justin Poort, Peter Kolkena, Hans Hofman (64. Remco van der Klei), Rick Koster, Rowan Rozema, Marco Rietema, Rik Schuttenbeld
Opende: Eppie Pijpker, Wietse Eringa, Silco Hiemstra (64. Henk Veenstra), Fokke Zuiderveld, Jacob Elzinga, Klaas Graansma, Wijnand Willemsen (59. Arjen Veenstra), Wilmer Ypenga, Hendrik de Zwart, Jellinus Helmus, Mark Koop
Ster van het Veld: Frank Veenwijk (FC LEO).  De pas 20-jarige Veenwijk – het is zijn vierde seizoen- hield achterin de ervaren Opender aanval van score af, maar liet zich ook aanvallend gelden, met enkele geweldige voorzetten.