Lijn 30 voert ludieke acties

0
156
Warfhuizen 30 kilometer

Bewoners aan zet voor verkeersveiligheid De Marne

WARFHUIZEN – Gemeente De Marne nodigt de inwoners uit om zelf in actie te komen voor de verkeersveiligheid in hun dorp of straat. Deze maand start de gemeente een proefproject, ‘Bewoners aan zet voor verkeersveiligheid’ dat een jaar zal lopen. Actiegroep Lijn 30 uit Warfhuizen is blij met dit initiatief van de gemeente. ‘Wij willen graag, samen met de gemeente, op een positieve manier de aandacht vestigen op dit verkeersprobleem en kijken op welke manier we dit kunnen oplossen’, zegt Henny Verboom van Lijn30.
Al jaren zijn verkeersonveilige situaties in de dorpen in de gemeente De Marne een onderwerp van gesprek. De snelheid van het verkeer op de doorgaande wegen, de vele vrachtwagens en zware landbouwvoertuigen door de dorpen komen daarbij vaak aan bod. Het gaat onder andere om dorpen als Schouwerzijl, Zuurdijk, Houwerzijl, Kloosterburen, Kleine Huisjes. Warfhuizen is zeker ook zo’n dorp. Verboom laat een oud krantenartikel uit 1981 over de verkeersproblemen in Warfhuizen zien. ‘Toen speelde dit al. En het invoeren van een 30-kilometerzone lijkt niet te werken. Het is eigenlijk heel raar dat er wel 30- kilometerzones worden ingevoerd en dat er vervolgens niet gehandhaafd wordt.  Dat geldt ook voor andere dorpen in de gemeente waar de 30-kilometerzone is ingevoerd.’ Lijn 30 heeft in de afgelopen twee jaar al vele ludieke acties gevoerd. ‘Met een eigen snelheidsmeter, een soort lasergun, hebben we twee dagen zelf de snelheid van het verkeer gemeten. We hadden meer dan 44.000 euro aan boetes kunnen ophalen. Dit geeft wel aan hoe ernstig de kwestie is.’ Alles hebben ze gedaan om het verkeer langzamer te laten rijden. Volgens Verboom rijdt er erg veel verkeer, voornamelijk vrachtwagens, wat er niets te zoeken heeft.  Het is een sluiproute geworden. We zien hier vrachtwagens rijden uit alle windstreken.’ Het probleem uit de wereld helpen, valt nog niet mee, maar toch heeft het actievoeren in Warfhuizen iets opgeleverd. ‘De klinkers in de weg zijn deels weggehaald en vervangen door asfalt. De klinkers zorgden voor erge trillingen waardoor de huizen beschadigd raakten. Dit is een verbetering’, zegt Sarah Zoutewelle, bewoonster en actievoerster Lijn 30. 
De gemeente is het project ‘bewoners aan zet voor verkeersveiligheid’ gestart in de hoop goede lokale oplossingen te vinden. Gedurende tenminste een jaar faciliteert de gemeente de bewoners bij het bedenken en uitvoeren van hun aanpak. In ongeveer vier bijeenkomsten worden deelnemers onder andere geholpen bij het inventariseren van kansen en knelpunten. ‘Het heeft onze voorkeur het dorp zo in te richten dat niet harder dan 30 kilometer kunt. ’De eerstvolgende bijeenkomst is 23 april, om half acht in het dorpshuis te Schouwerzijl.