‘Mensen leven er in ruimtes even groot als een garage’

0
171
Zuidhorn - transport Roemenië groter

Al vijfentwintig jaar hulptransporten naar Roemenië

ZUIDHORN – Afgelopen week vertrok vanuit Zuidhorn een vrachtwagen vol hulpgoederen richting Roemenië. Al vijfentwintig jaar zetten vrijwilligers uit Zuidhorn zich met hart en ziel in voor een arme regio in het noorden van Roemenië. De contacten in dit gebied werden gelegd eind jaren ’80, toen de PKN-gemeente in Zuidhorn een partnerschap aanging met een Oost-Duitse gemeente. ‘De opzet was om daar hulp te gaan bieden. Na de val van de Muur kregen deze mensen het echter een stuk beter, en bovendien zagen zij op televisie beelden uit Roemenië. Deze Oost-Duitsers stapten in tien auto’s vol hulpgoederen en reden op goed geluk naar Roemenië waar zij terechtkwamen in het gebied waar zij anno 2015 nog steeds actief zijn’, vertelt Rieks Aardema.

‘In 1996 ben ik voor het eerst met deze Oost-Duitsers naar Roemenië geweest om te kijken waar de nood het hoogst is. Sindsdien ben ik vijf keer naar Roemenië geweest, veelal met Jaap Keizer, die inmiddels is overleden. De laatste jaren heb ik mij teruggetrokken uit de organisatie, maar ik geef nog steeds lezingen’, vertelt Aardema. Eric Schimmel heeft inmiddels de taak van Aardema overgenomen.
In plaats van de hulpgoederen zelf naar Roemenië te brengen brengt het comité uit Zuidhorn de hulpgoederen naar Oost-Duitsland, waar vandaan de hulpgoederen verder getransporteerd worden naar Roemenië.
In Roemenië worden er door de Zuidhorners in samenwerking met de Oost-Duitsers twee projecten gedaan. ‘Het eerste project is het project ‘Brood & Hout’. In zeven kleine streekdorpjes krijgen de allerarmsten iedere week brood op de plank en wordt er in de winter gezorgd voor hout om de kachel mee te stoken. ‘In eerste instantie zijn we dit project voor tien jaar aangegaan, maar de noodzaak is zo hoog dat we er mee doorgaan’, vertelt Schimmel. ‘Daarnaast hebben we het project Noodhulp. De mensen leven daar van de opbrengsten van het land, maar het komt geregeld voor dat de maïsoogst mislukt, en dan komt men de winter niet door. Daarnaast helpen we bij het repareren van huizen. Dat moet je je niet voorstellen als de huizen zoals hier met elektriciteit en riolering. De mensen wonen daar in lemen huizen. 70 tot 80% van de mensen is werkloos.’
De hulp die vanuit Zuidhorn en Oost-Duitsland geboden wordt zet zeker zoden aan de dijk. ‘Het beste voorbeeld is de bakkerij in het dorp. Een bakkerij in Oost-Duitsland hield op met bestaan. Die complete bakkerij is getransporteerd naar Roemenië, waar een nieuwe bakkerij werd opgezet. De bakkerij liep al snel gesmeerd en leverde voor veel mensen werk op. ‘Dat veranderde wanneer Roemenië tot de Europese Economische Gemeenschap toetrad (EEG). Toen moest de bakkerij de deuren sluiten. Met financiële hulp uit Oost-Duitsland kon de bakkerij toch doorgaan. Twee jaar geleden ontstond er echter brand in de bakkerij, waarbij een groot deel van het pand afbrandde. De ovens konden echter gered worden, waardoor de bakkerij alsnog door kon gaan. Inmiddels werken er zo’n vijftig mensen en is de bakkerij het grootste bedrijf in de omgeving’, aldus Aardema. De bakkerij zorgt ook voor het brood van het ‘Brood & Hout’-project. ‘En er wordt ook nog eens kwaliteitsbrood gebakken’, vertelt Schimmel. ‘Het is heerlijk brood’.
Het succes van de bakkerij is mede te danken aan de duidelijke afspraken die gemaakt zijn tussen de Oost-Duitsers en de Roemenen. ‘Veel projecten in Oostbloklanden lopen stuk of hebben eigenlijk geen effect omdat er geen duidelijke afspraken zijn. Ook al zijn de bedoelingen vaak hartstikke goed, zomaar een transport met hulpgoederen naar Roemenië brengen heeft geen zin. Je moet goed weten wat je mee moet nemen, waar de mensen echt wat aan hebben. Er wordt ons wel eens gevraagd of we een oude kast kunnen gebruiken. Dat weigeren we dan, want de mensen hebben zulke kleine huizen dat er niet eens een kast inpast. Je moet de leefruimte vergelijken met de ruimte die wij in een garage hebben. En daar woont men dan vaak met een compleet gezin met meerdere kinderen’, vertelt Aardema.
Wat ook bijzonder is aan de projecten in Roemenië is dat vanaf het begin de zigeunerfamilies betrokken zijn bij de hulp. ‘Zigeuners worden in Roemenië vaak niet voor vol aangezien en worden veelal verstoten. Wij hebben ze echter altijd bij de hulp betrokken. De zigeuners wonen vaak in groepen. Wij hebben bijvoorbeeld grond gekocht waarop een huisje voor een zigeunergezin is gebouwd.’
Het verschil ten opzichte van vijfentwintig jaar geleden en nu is duidelijk zichtbaar. ‘Er is een zigeunerfamilie met wel achttien kinderen die we al jaren volgen. Hoe zij er toen voor stonden en hoe ze er nu voor staan is echt een heel verschil’.
De Stichting Werkgroep Roemenië PKN Zuidhorn werkt in Roemenië samen met vaste contactpersonen. ‘Zij weten het beste waar de hulp nodig is, zij kennen de situatie het beste. We werken al jaren met dezelfde mensen samen en dat gaat hartstikke goed’, aldus Schimmel.
Schimmel en Sijtse Bakker uit Briltil zijn momenteel onderweg met een vrachtwagen van Garage Bosklopper uit Doezum naar Oost-Duitsland. Begin mei komen er Oost-Duitsers uit Kakerbeck naar Zuidhorn voor een partnerschapsbezoek. Aanvragen voor lezingen over Roemenië en het hulptransport kunnen gedaan worden naar f.j.aardema@ziggo.nl.