Plaats: Het Zonnehuis in Zuidhorn

0
235
Zuidhorn OG dalstra

Zuidhorn OG dalstra-2 Zuidhorn OG dalstra-3 Zuidhorn OG dalstra-4 Zuidhorn OG dalstra-5 Zuidhorn OG dalstra-6 Datum: 10 april 2015
Tijd: 15.00 uur

 

Een touringcar met een lift en die ruimte biedt aan rolstoelen. Vrijdagmiddag kwam Dalstra Reizen naar Zuidhorn om de nieuwste aanwinst te tonen. Aan het begin van het Dorpsplein kon de bus van buiten en binnen worden bewonderd.
‘Dit is onze nieuwste aanwinst’, begint buschauffeur Henk Huitema trots, ‘We hebben in totaal 25 touringcars waarvan deze het meest luxe is. Hij is onder andere voorzien van een hydraulische lift . Met deze lift kunnen mensen de bus naar binnen die de normale instap niet kunnen nemen.’ Huitema showt vol trots zijn nieuwe bus. Ter demonstratie wordt een van de bewoners met de lift de bus ingereden. ‘Er is ook hartstikke veel ruimte, ook voor bagage.’ Huitema vertelt dat het bedrijf jaren geleden regelmatig voor het Zonnehuis tochtjes verzorgde. ‘Dat stopte helaas op een gegeven moment omdat er geen geld meer voor was. Het is te hopen dat mensen zich nu zelf inschrijven ondanks dat ze het nu zelf moeten bekostigen.’
Dalstra had voor de gelegenheid een informatiestand in de hal van het Zonnehuis ingericht waar de bewoners hun informatie konden krijgen. Voornamelijk over welke bestemmingen er allemaal gekozen kunnen worden. De bewoners kunnen in principe overal naar toe. Een paar voorbeelden liggen bij de stand. Zo kan er worden in geschreven op een reis naar Grouw om daar vervolgens een boottocht te kunnen maken. ‘Er hebben zich nu twee personen opgegeven’, zegt Leontien Boeijenga, van Dalstra Reizen. Het de bedoeling dat mensen binnen het Zonnehuis zelf, of in samenwerking met de afdeling, aangeven waar ze graag naar toe willen. Ze moeten het als het ware zelf organiseren.’ Zodra er zich voldoende mensen hebben aangemeld, kan de reis georganiseerd worden. Duidelijk is dat alles mogelijk is als er maar genoeg animo is. Er moeten zich minimaal 26 mensen aanmelden met een maximum aantal van 45 personen.
De middag is een succes. Er gebeurt iets nieuws bij het Zonnehuis. Boeijenga zegt dat er veel vragen zijn van bewoners. ‘Je merkt dat mensen nieuwsgierig zijn. Er was net een vrouw die het prachtig verwoorde: Uit is goed voor u’, lacht Boeijenga, ‘En zo is het natuurlijk. We proberen de mensen naar buiten te krijgen. Voor mensen is het vaak een lichtpuntje, een reisje.’ En dat is het voor de heer en mevrouw Pijpker ook. Ze zien het wel zitten om een reisje te maken. ‘Mijn vrouw verblijft in het Zonnehuis. Ik zou dolgraag een keer met haar op reis gaan’, zegt hij. En hij weet ook al meteen waar naar toe: ‘Ik wil in augustus eigenlijk wel met de bus naar het bloemencorso in Eelde’.  Vervolgens bied hij aan, tijdens de reis, mee te helpen als vrijwilliger. ‘Ik woon nog zelfstandig en kan gemakkelijk met van alles meehelpen’, zegt hij. Volgens Boeijenga is dat heel goed mogelijk. ‘Alle hulp van buiten is welkom natuurlijk.’
Voor Dalstra is het een nieuwe manier van werken. ‘Het is nog ontdekken hoe we de samenwerking met het Zonnehuis goed gestalte kunnen geven. De mensen moeten wel aangereikt krijgen welke mogelijkheden er allemaal zijn, en die zijn dus heel breed. Spannend om er voor te zorgen dat het bij de mensen gaat leven. Deze bus is voor iedereen toegankelijk. Er zijn rolstoel- en zitplaatsen, de bus is gelijkvloers gemaakt om de mobiliteit in de bus makkelijker en veiliger te maken. Bijzonder zijn de vele 230 Volt aansluitingen, zo kan bijvoorbeeld medische apparatuur aangesloten worden’, vertelt Boeijenga.