René Westerhoff-Dijkinga

0
150
Rene Westerhoff-Dijkinga vvd

Voorzitter Stichting
Oranjemarkt Zuidhorn
‘Het is ieder jaar weer een hele organisatie, de Oranjemarkt in Zuidhorn. Om vier uur in de ochtend beginnen we. Dan komen namelijk  de leveranciers van de kramen al. De voorbereidingen voor de Oranjemarkt is enorm. De inschrijvingen voor de deelnemers zijn in volle gang. Rond de 20ste april sluit de inschrijving. De markt is zeker geen vrijmarkt. Mensen kunnen dus niet zomaar met een kleedje of een kraampje gaan staan. De dag wordt met  veel vrijwilligers op poten gezet. Verkeersregelaars moeten zorgen dat het verkeer in goede banen geleid wordt. Mensen die zich hiervoor hebben opgegeven krijgen een e-learning cursus en zijn dan een  jaar lang gecertificeerd verkeerregelaar. Op de markt lopen zes marktmeesters rond om de deelnemers wegwijs te maken en te begeleiden. Voordat de markt eenmaal staat, moet ie worden uitgezet, stroomkabels moeten worden uitgerold, bewegwijzeringsborden geplaatst worden enzovoort. Het is een heel draaiboek. En vergeet de veiligheid niet. Dat weegt erg zwaar. Met het bestuur hebben we daarover regelmatig contact met de gemeente, de politie en brandweer.  Gedurende zo’n dag wordt de markt door meer dan 20.000 mensen bezocht. Verkeersregelaars staan een of twee dagdelen het verkeer te regelen. Een belangrijke taak voor de veiligheid van alle bezoekers en deelnemers.
Dit jaar hebben we twee springkussens voor de kinderen en een speciale kindermarkt. Deze is er voor alle kinderen die op een basisschool zitten in Zuidhorn, Noordhorn of Briltil, of die in één van deze dorpen wonen en ergens anders naar een basisschool gaan. De kinderen mogen zelf een plaatsje zoeken aan De Gast, aan de ronding van de Burg. Geldermanlaan, Hanckemalaan tot aan Boslaan. Op de Boslaan mag je alleen in het gras plaats nemen. De weg moet namelijk vrij blijven voor de brandweer. De twee muziekkorpsen uit Zuidhorn verzorgen deze dag de muziek.  Tegen half vijf sluit de markt en is het tijd de boel weer af te breken. ’s Avond om half negen is er dan een diner in zaal Balk georganiseerd. Ik ben nu vijf jaar voorzitter van de Stichting Oranjemarkt en het mooiste is de samenwerking met een groep enthousiaste vrijwilligers. Om vier uur ’s middags ben ik vaak de gelukkigste man. Dan zie ik al die mensen. Dat is de kroon op je werk. De gezelligheid van zo’n dag zie je rond die tijd het beste.’