Reuzenstunt ’t Fean ’58; Erwin Smit neemt Grijpskerk bij de hand

0
243

Voetbaloverzicht

STREEK – De beslissende weken zijn aangebroken. Zuidhorn en Grootegast zijn nog altijd in de race om de titel. De topper FC LEO-Opende eindigde in 0-0 (zie verslag elders).  Topspanning onderin 4B, waar De Lauwers, ASC’75, GSVV en zelfs Niekerk bij betrokken zijn. Allen zijn nog in strijd met het  degradatiespook. Surhuisterveen kan zich na de zege op Houtigehage opmaken voor het kampioensfeest.
Buitenpost won het subtopduel van Olde Veste: 1-3. De Blauwkes legden de basis in de eerste helft. Door doelpunten van Dorjan Berisha en Rob Dijkstra, vlak voor rust, kon Buitenpost comfortabel aan de thee. Na de 0-3 was de wedstrijd gespeeld. Het werd nog wel 1-3.’t Fean ’58 is bezig met een indrukwekkende ontsnapping. De Feansters haalden zaterdag een huzarenstukje uit door koploper Zeerobben te bedwingen: 2-1. ’t Fean ’58 kwam onterecht aan de leiding door een benutte strafschop van Andre van der Molen. Na rust verdubbelde Joost Nieuwenhuis de score door een terugspeelbal af te straffen. Het was de nekslag voor Zeerobben, dat pas voor de derde keer verloor. Door de tweede zege op rij heeft ’t Fean ’58 zich ruim boven de streep gewerkt. Aduard 2000 speelde weer eens een dramatische wedstrijd, bij Pelikanen, dat met 2-1 zegevierde. Al na 10 seconden lag de bal in het Aduarder doel. De paars-witten leken zich te herstellen, nadat Eltjo Velting in de achtste minuut beide ploegen weer in balans bracht. Een fout, vlak voor rust, van het centrale gelegenheidsduo, resulteerde in 2-1, waardoor Aduard achter de bekende feiten aanliep. Tot overmaat van ramp kreeg de koud in het veld staande Mark Krijgsveld ook nog een zeer twijfelachtige rode kaart en waren er nog twee grote kansen op de 2-2. FC Grootegast schoot met scherp tegen Birdaard FC: 8-1. Johan Wardenier had het concept veranderd en dat hield in dat Stefan van Leeuwen-Bennie Kits het spitsenduo vormde en dat pakte goed uit. “Het liep als een machine”, zei Kits die zelf twee keer scoorde en recht had van spreken. Grootegast staat nog wel achter ONT. “Maar ONT moet nog naar Grootegast en kan de borst natmaken”, voorspelt Kits alvast. In 3C won  Zuidhorn in het hol van de leeuw, van Marum. Het was een verdiende zege. Matchwinner was Peter Schultinga, die scoorde uit een mooie aanval. Het was wel spannend. Aan het eind speelde Marum alles of niets. Zuidhorn doet door de 1-0 zege weer volop mee voor een promotieplaats. Onderin krijgt Grijpskerk weer adem na de broodnodige winst op De Fivel, dat gelijk stond met de roodhemden. Grijpskerk zat in Zeerijp al na vijf minuten op rozen. De Noord-Groningers gingen vervolgens hard de strijd aan en pompte menig bal in het vijandige gebied. Met succes. Na de 2-2 was de strijd weer helemaal open .Erwin Smit, die zijn tweede maakte, hielp Grijpskerk aan de victorie: 2-3. Komende zaterdag staat Zuidhorn op het menu. “Dat is de grootste derby. We hoeven de spelers niet te motiveren”, weet leider Jeen Brouils. ASC’75 versloeg Niekerk op eigen veld. Voor ASC zijn de punten heilig en speelde om te overleven. De gasten kwamen al snel met tien man te staan vanwege een rode kaart voor Jeroen Tjoelker die aangevallen werd en in de tegenreactie een slaande beweging maakte. Op dat moment stond het 1-0 voor de thuisclub, dankzij een treffer van Han Zwart die vlak voor de pauze ook de 2-0 produceerde. Wilco Noordhof zorgde na de rust voor 2-1 en kon Niekerk de 2-2 niet forceren. De ploeg uit Augustinusga- de laatste drie duels ongeslagen- heeft de rode lantaarn overgedragen aan Drogeham en is op weg om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Voor Niekerk wordt het zaak punten te pakken, want de nacompetitie komt in zicht, ondanks een zevende plaats. De Lauwers stond met 1-0 voor- goal van Martijn Fokkema- tegen SC Twijzel, maar na 90 minuten prijkte er 1-2 op het bord. Oedse Pauw wilde er weinig tot geen woorden aan vuil maken. “De Lauwers was beter, nadien sloeg de lamlendigheid toe. Het leek wel of De Lauwers wilde degraderen”.  De thuisclub krabbelde nog wel een beetje overeind en had ook wel een puntje verdiend. Vandaag (dinsdag) speelt De Lauwers de inhaalpartij tegen Friese Boys en de volgende zaterdag de kelderkraker tegen ASC’75. GSVV pakte een punt van VCR, waar het thuis van won. In Rinsumageest werd het 2-2. GSVV staat daardoor tiende, met de kans om zich veilig te spelen. Voordeel is dat het de laatste drie wedstrijden thuis speelt. OKVC verloor op wonderbaarlijke wijze van Oosterparkers. De thuisclub was heer en meester, kreeg een regen aan kansen, maar kreeg de bal er niet in. Wel een 1-0 voorsprong in de eerste helft. De stadjers hadden zich al neergelegd bij een nederlaag. Een speler die normaal niet scoort, legde OKVC over de knie: 1-2. Met kunst en vliegwerk werden doelpunten van OKVC voorkomen. VVSV’09-trainer  Jaap van der Ploeg gaf zijn elftal de opdracht mee om minimaal tien doelpunten te maken tegen KRC in Kantens. “Zo niet dan lopend naar huis met elkaar”, stelde Van der Ploeg keihard. De opdracht werd keurig uitgevoerd: 0-10! Zeester verloor van middenmoter GRC Groningen met dragelijke cijfers: 1-4. Eenrum speelde zich,  vier wedstrijden voor het einde van de competitie, reeds definitief veilig. Van degradatiekandidaat Haren werd, na een 2-0 ruststand, vrij moeiteloos met 5-1 gewonnen. De doelpunten waren afkomstig van Nick Rijzinga, Milan Rutkowsky, Sybolt Lindenbergh en tweemaal Merlijn Harsema. De debutant in de vierde klasse staat nu keurig zesde. Wens meer dan vervuld. Grootste wens voor volgend jaar: een veel betere grasmat. Surhuisterveen kan zich opmaken voor het kampioensfeest na de benauwde 1-0 overwinning op Houtigehage. Joeri Feenstra was matchwinner. Er zijn nog vijf wedstrijden te gaan. De voorsprong op nummer twee De Wilper Boys is al elf punten. GVB begon weer eens slecht aan het duel in Leeuwarden tegen de tropische verrassingen van Flamingo en kwam na een 1-0 achterstand redelijk terug. Maar de eindpass was niet goed verzorgd, terwijl de fouten afgestraft werden: 4-0. Zuidhorn leek platgewalst door SVZ (9-1), maar Sjaak Nap zag het anders: “We speelden niet eens slecht. Pas toen het 4-0 werd in de tweede helft ging het heel snel en werd het klassenverschil merkbaar.” Zuidhorn had daarnaast nogal personele problemen, uiteindelijk bleven er tien spelers over. Een van de belangrijke spelers, Koen Hermans, moest nog afgevoerd worden naar het ziekenhuis. Kloosterburen versloeg Blauw-Geel’15 in Groningen: 2-4. Een goede en belangrijke overwinning voor Kloosterburen. De doelpunten kwamen van Jasper Wiersum (twee keer), William de Lange en Peter Reitsma. De zwart-witten zijn nog volop in de race voor zowel de tweede  periode en plaats twee in de eindstand, wat recht geeft op nacompetitie.