Spektakel in Zuidhorn bij finish Energiewacht Tour

0
119
Zuidhorn - finish energiewachttour

Oranje trui voor Den Hamse Julia Soek

ZUIDHORN – Zette Zuidhorn het dameswielrennen afgelopen vrijdag nu in het zonnetje of was het andersom en waren het de wielrensters die het dorp in de zon zette? Hoe dan ook, de zon scheen. Het was bijna 19 graden, waaien deed het amper en onder deze bijna zomerse omstandigheden arriveerde het dames wielerpeloton van de Energiewacht Tour ’s middags in Zuidhorn. En het moet gezegd. Bij de finish op de Burgemeester Kruizingalaan was het een waar spektakel. Niet alleen door de spannende sprint, maar kosten nog moeite werden gespaard om er een waar mediacircus van te maken en alles erom heen perfect te laten verlopen. De organisatie slaagde met vlag en wimpel.
Al vroeg in de ochtend is het druk op de Dorpsvenne, in het centrum van Zuidhorn. De eerste radioauto’s arriveren. Er is een heuse hoogwerker met antennes, een live uitzending van Podiumnieuws wordt voorbereid en er zijn tal van mannen druk aan het werk om een mobiele feesttent in elkaar te zetten. De eerste nieuwsgierige toeschouwers zijn dan al van de partij en dat alles onder rugdekking van de voorjaarszon die het evenement blijkbaar een warm hart toedraagt. Een veelbelovende ochtend.  Het zou wel eens druk kunnen worden straks wanneer de dames die het echte werk doen ten tonele verschijnen. En zo is het ook. Rond 14.20 uur verschijnt het peloton voor het eerst en staan er al een paar honderd mensen langs de kant. Een heuse helikopter en twee cameramotoren zorgen ervoor dat de etappekoers voor het eerst in de geschiedenis geheel live te volgen is op een TV zender en via internet. Het oogt allemaal spectaculair en de grote krachten achter het evenement,  hoofd organisatie, Danielle Bekkering en toernooidirecteur Thijs Rondhuis hebben alles tot in detail geregeld. Bekkering is dan ook apetrots: “We zijn nooit uitdagingen uit de weg gegaan bij ons doel om zowel het internationale vrouwenwielrennen als de schoonheid van de provincie Groningen en haar directe omgeving onder de aandacht te brengen. Met de live-uitzendingen en de gehele programmering daarom heen zetten we opnieuw een stap, niet alleen als organisatie, maar ook als sport. Dit is een ontwikkeling waar ook het internationale vrouwenpeloton van gaat profiteren.”  De trots van Bekkering is terecht. Voor de inwoners die het nieuws nog niet hadden meegekregen werd het door alle drukte aan de grond en in de lucht duidelijk dat er iets aan de hand was. Uiteindelijk stonden er bij de finish om 16.48 uur maar liefst tegen de 3000 (!) mensen langs de kant van de weg. Onder luid gejuich en onder groot applaus zag de massa dat Lucinda Brand van de Rabo-Liv ploeg, net als vorig jaar, als eerste over de finish kwam.
Het was een zwaarbevochten zege. Lange tijd zag het er niet naar uit dat het nog tot een massasprint zou komen. Een kopgroep van vijf waaronder de bekende Janneke Ensing en de Amerikaanse Hall leken het te gaan uitmaken. Ze werden 10 kilometer voor de finish achterhaald, waarna Komanski en Tenniglo het samen probeerden. Twee kilometer voor het einde werden ook zij nog in de kraag gevat en wierp Brand zich als eerste de laatste bocht in. Tijdens de laatste 100 meter naar de finish maakte ze geen fout meer en bleef favoriet Kisten Wild voor. Zij werd tweede, Christine Majerus van de Boers-Dolmans formatie eindigde op de derde plaats. En nog lang was het gezellig op het dorpsplein van Zuidhorn waar pers, supporters en rensters allemaal samen vloeiden. Zoals dat alleen bij wielrennen kan. Uiteindelijk stelde de Duitse Lisa Brennauer twee dagen later op het Wadden Eiland Borkum de eindzege veilig middels een vierde plaats in de etappe. Er was ook nog een mooi Westerkwartiers succes. De 23 jarige Den Hamse Julia Soek, rijdend voor Team Liv-Plantur won de meeste tussensprints wat naast geld ook de mooie oranje trui oplevert. De Energiewacht Tour 2015 draaide uit op een daverend (sportief) succes en louter promotie voor het dameswielrennen. Een tak van sport die soms nog een beetje wordt onder gewaardeerd. Zuidhorn weet inmiddels wel beter.