Wijkverpleegkundige krijgt meer taken

0
103

GROOTEGAST – Wie dacht dat de wijkverpleegkundige alleen komt voor het plakken van pleisters en de hulp bij het aantrekken van de steunkousen, heeft het mis. Sinds de herintreding van de functie is het aantal werkzaamheden langzaam toegenomen. Deze zomer komt daar nog wat bij. Dan wordt ook geholpen bij het vroegtijdig signaleren van allerlei (huiselijke) problemen.
Het idee is dat de wijkverpleegkundige vanaf deze zomer een belangrijke rol gaat spelen bij het vroegtijdig ingrijpen. Niet alleen als het gaat om meer zorg, maar ook wanneer bijvoorbeeld huiselijk geweld gezien wordt. Wethouder Sjabbo Smedes (CDA): “Het is de bedoeling dat zij alles wat niet in de haak is in de gezinssituatie meekrijgt en die dingen scherper in de gaten houdt. Door het netwerk dat zij heeft hoort ze ook over mensen waar ze nog niet over de vloer komt.”
De wijkverpleegkundige moet naast haar uitvoerende taken een schakel worden tussen zorgaanbieders en de gemeente. Daarbij wordt er volgens Smedes zo veel mogelijk aan gedaan om niet in een bureaucratische rompslomp te belanden. “De overdracht van informatie moet mondeling kunnen. Als je geregeld bij elkaar over de vloer komt, is het niet nodig om alles op papier te zetten. Mondelinge uitwisseling van informatie kost je weinig tijd en je bent daardoor snel op de hoogte.”
Op dit moment wordt nog over de concrete uitwerking van de plannen gesproken binnen de vier gemeenteraden. Voor de zomer verwacht Smedes dat alles operationeel is. Daarvoor moeten ook afspraken gemaakt worden met zorgverzekeraar Menzis, die de kosten vergoed. Smedes schat dat in Grootegast één coördineerde wijkverpleegkundige zal zijn, die ondersteund wordt door drie of vier andere wijkverpleegkundigen.