Zorgunits oplossing voor mensen die thuis willen blijven wonen

0
169
Zuidhorn - ontwerpstudio Met en ABC Bouw

ZUIDHORN/GROOTEGAST – Het zorglandschap verandert, en de bouw verandert mee. In tijden dat het voor veel mensen niet alleen wenselijk is om langer thuis te blijven wonen, maar in veel gevallen ook noodzakelijk, blijken veel woningen daar niet geschikt voor te zijn. Met name de klassieke woningbouw is niet ingericht op de ouder wordende mens. Zo zijn zowel slaapkamers als badkamers vaak niet op de begane grond te vinden. Apoll Bouw Connect uit Grootegast en Ontwerpstudio MET uit Zuidhorn/Drachten hebben de handen ineen geslagen en ontwierpen een makkelijke, duurzame oplossing voor dit probleem. ‘Die bovendien in twee weken tijd of minder gerealiseerd kan worden. Zo hebben mensen niet wekenlang bouwvakkers over de vloer’, aldus Kees Apoll.
Kees Apoll begon na ruim vijfentwintig jaar in dienst te zijn geweest op verschillende fronten in de bouw in januari 2014 voor zichzelf met Apoll Bouw Connect waar hij werkzaam is zowel als aannemer, bouwadviseur als ervaren projectmanager. Op een bouwbeurs ontmoette hij Marc Eerens en Tjeerd Buisman van Ontwerpstudio MET. Ook zij waren, nadat zij bij verschillende architectenbureaus in dienst waren geweest, pas voor zichzelf begonnen als bouwkundig ontwerpers. Inmiddels zijn zij gegroeid tot een full-service bedrijf voor uiteenlopende bouwkundige vraagstukken en advies. De drie raakten in gesprek over de ontwikkelingen in de bouw en samen ontstonden er veel ideeën, waaronder het idee voor een zorgunit, die makkelijk te plaatsen is aan de achterzijde van een woning. ‘We hebben vier modellen ontworpen, zowel één als tweepersoons. Je hoort tegenwoordig hele schrijnende verhalen over stellen die meer dan zestig jaar getrouwd zijn die wanneer één van beide zorgbehoevend wordt van elkaar worden gescheiden. Dat kan met een tweepersoonsunit voorkomen worden’, vertelt Marc Eerens.
In een zorgunit worden een slaapkamer en badkamer gerealiseerd. De zorgunits zijn rolstoelvriendelijk en voorzien van een schuifpui waardoor er veel daglicht binnenkomt. De zorgunits worden gemaakt van onderhoudsarme materialen. ‘Het grote voordeel van een zorgunit aan de achterzijde van de eigen woning is dat mensen in vertrouwde omgeving blijven wonen. Hun woonkamer blijft dezelfde woonkamer. Alleen hun badkamer en slaapkamer wordt verplaatst naar beneden, zonder dat daar ingrijpende verbouwingen voor noodzakelijk zijn. Zo hoeven mensen niet te verhuizen als ze dat niet willen of kunnen’, vertelt Apoll. Met de zorgunits richten Apoll, Eerens en Buisman zich met name op de particulier in een rijtjeswoning of twee-onder-één-kap. Maar ook voor woningbouwverenigingen in de sociale huur kan het interessant zijn. De precieze prijzen van de units zijn nog niet bekend, maar de kosten zullen rond de vanaf-prijs van 30.000 euro liggen.
Het drietal zal de zorgunits presenteren op de Beurs Bewust Wonen Westerkwartier in De Postwagen in Tolbert van 10.00 tot 15.30 uur.