FC LEO snel terug in de Derde Klasse

0
181
Leens - promotie fc leo

De Marne-ploeg promoveert op memorabele terrein van SC Twijzel

TWIJZEL – FC LEO keert na een  seizoen alweer terug in de Derde Klasse!. De Leenster ploeg promoveerde bij SC Twijzel. Het ging letterlijk met up’s en downs. Maar de kleintjes van LEO zijn volwassen geworden en trokken de wedstrijd naar zich toe: 2-4. Werd de promotie op memorabele grond behaald, vandaag (dinsdag) kan de kampioensvlag in top. Dan op vreemde bodem van ‘t Meertenus van De Lauwers.
Over volwassen gesproken. Van intense spanning was vooraf geen sprake. “Het is gezonde spanning”, zegt Marcel Kadijk . “We staan het hele seizoen bovenaan, dan moet je ook in staat zijn kampioen te worden.” De promotie- eerste doel vandaag-  had niemand echter verwacht. “Het gaat ver boven verwachting. Het was met deze jonge groep afwachten hoe de mentale weerbaarheid zou zijn na de herstart. Vanaf het begin ging het goed. Het ging ook goed onder vorige trainer  Jan-Jaap Zijlstra, maar toen zat alles tegen en nu alles mee.”, zei voorzitter Arjen Fledderman. Mee zat het ook midweeks, bij Ropta Boys, waar nog 45 minuten moesten worden gespeeld en LEO een benauwde 0-1 voorsprong had. ‘Leens Is Ontspanning’. Dat was en is trainer Klaas van der Ploeg: “niks moet, alles mag. We zien wel waar het schip strandt”, zei hij voorafgaand de cruciale partij. FC LEO begon op het knusse en gezellige ‘De Moune’ niet overtuigend tegen Twijzel dat nog in de race is voor de nacompetitie.
Doelman Marco Wichers werkte met alle moeite een ingeschoten vrije bal uit de hoek. Dan een oponthoud. Waar vorig seizoen op hetzelfde veld een dug-out instortte met fatale gevolgen begaf nu een cornervlag het. De paal waaide om en spelers kregen de stok met geen mogelijkheid weer in de grond. Na de hervatting hield de thuisclub LEO onder hevige druk , met name standaardsituaties leverde gevaar op. Uit een van de hoekschoppen braken de bezoekers razendsnel uit via Peter Kolkena en Stan Buikema, waarna Marco Rietema de bal langs de uitkomende keeper Van Wieren mikte. De bal kreeg net genoeg vaart mee: 0-1. Vanaf dat moment kwam de Leenster formatie op toeren. Van opbouw was weinig sprake, ballen werden meteen voor de pot gegooid. Het was een fase waarin LEO de keeper testte met een volley (Rick Koster) en een knal (Rozema).
De ballen waren te heet voor Friese doelman, die niets klem hield. Even later volgde een perfecte vrije trap van Stan Buikema, precies op het hoofd van Rozema: 0-2. Feest bij de meegereisde aanhang (voor het eerst dit seizoen met de bus). Op dat moment stond Opende ook met 2-0 voor. Bij verlies van Opende zou LEO deze middag al kampioen zijn geweest. De oranje-zwarten moesten zich wapenen tegen een hard spelend ‘Twizel’, met name Wierd Hamstra had het gemunt op ledematen. De 0-2 leek de bevrijding, maar Friezen geven nooit op en kwamen op 1-2 na weer een hoekschop, die net onder de lat werd gekopt door Arjan Douma. De gasten vielen terug en moesten terug.  Vijf minuten voor rust een voorzet met een stuit. Op miraculeuze wijze belandde de bal naast het doel van Wichers. Even later greep de defensie halfbakken in, waardoor Menno Blom zomaar mocht inschieten, en trof tot opluchting van LEO het verkeerde net. LEO had de controle, maar verloor deze.
In de tweede helft werd het spannend in Opende (2-1) en scoorde Peter Kolkena de 1-3. Even later werd een nieuwe tussenstand bekend in Opende: 2-2.  In de rommelige en minder aantrekkelijke tweede helft (Klaas van der Ploeg vergeleek het me een reis naar de Efteling) was het Rik Schuttenbeld die maar eens het doel onder vuur nam. Het projectiel trof de onderkant lat. Rozema was er als de kippen bij en kon de bal in het lege doel schuiven: 1-4. Ondanks de riante stand kreeg Twijzel toch weer vat op de wedstrijd en schepte nog legio kansen, waarbij LEO goed weg kwam.  Het kon niet voorkomen dat het 2-4 werd. Aan de andere kant leek invaller Remco van der Klei op weg naar 2-5.
Maar de doelpoging werd meer een voorzet en draaide bij het doel weg. In de slotminuten mocht de ‘Twaalfde Man’  Gert- Jan van der Ploeg alias Totti nog opdraven. Het is de sfeermaker in de groep en dat is ook belangrijk. Het is toch al een kleurrijk stel, met Marco Wichers (een keeper met Colombiaanse wortels),  Marcel Kadijk (dirigent achterin), Marco Rietema (de kleinste en ook de snelste), Rick Koster (“weet zelf niet wat hij doet”, aldus zijn medespelers),  Rowan Rozema (topscorer) en Stan Buikema (perfecte traptechniek, legt ze op de stropdas).  Na de 2-4 (Opende won ook met 4-2 dus kan de titel behaald worden in Warfstermolen) gingen ook de Leenster ‘ladies’ uit hun dak. Al trommelend kwamen er weinig creatieve teksten uit (“LEO, LEO gaat Twijzel verslaan”).  Nee, dan de spelers, die weigeren weer voor handhaving te gaan in de derde klasse en in de dolle vreugde uitschreeuwden: “VIBOA, VIBOA, LEO KOMT ERAAN”. 
Twijzel SC-FC LEO 2-4 (1-2); Scoreverloop: 15. Marco Rietema 0-1, 28. Rowan Rozema 0-2, 35. Arjan Douma 1-2, 65. Peter Kolkena 1-3, 75. Rowan Rozema 1-4, 85. Menno Blom 2-4; Scheidsrechter: Koning; Gele kaart: Wierd Hamstra; Toeschouwers: 100
Opstelling FC LEO: Marco Wichers, Frank Veenwijk, Marcel Kadijk, Jeroen Batema (86. Gert-Jan van der Ploeg), Rik Schuttenbeld, Peter Kolkena, Hans Hofman, Rick Koster (55. Justin Poort), Rowan Rozema,  Stan Buikema (75. Remco van der Klei), Marco Rietema
Ster van het Veld: Rowan Rozema (FC LEO). De topscorer had ook vandaag weer een belangrijk aandeel in de uitslag. Rozema is meer dan een goaltjesdief. Beroemd zijn de inworpen, die als halve corners voor het doel worden geslingerd.