Herdenkschrift Ietse Iene Stokroos onthuld

0
126

LUTJEGAST – Als eerbetoon aan Iene Ietse Stokroos werd zaterdag  jl. in het Abel Tasman Museum te Lutjegast een gedenkschrift met beeltenis  onthuld  door zijn zoon Jan. Iene Stokroos  was  jarenlang  dorpskruidenier in Lutjegast. Hij was in zijn dagen de initiatiefnemer, die er in belangrijke mate toe heeft bijgedragen dat de geschiedenis van Tasman in Lutjegast  en ver daarbuiten bekendheid heeft gekregen. Mede door zijn toedoen werd Lutjegast op de kaart gezet als Tasman’s  geboorteplaats.  Als een rasechte pionier gaf hij rondleidingen in Lutjegast en werd aldus de geschiedenis van Tasman nieuw leven ingeblazen.  Soms met handen en voeten, omdat men ook in die tijd vanuit downunder al nieuwsgierig was naar de herkomst van Tasman. De opening, vorig jaar, van het geheel vernieuwde Abel Tasman Museum was postuum een kroon op zijn werk. Het gedenkschrift werd onthuld in aanwezigheid van de nazaten van Iene Stokroos tijdens een familiereünie, waardoor deze bijeenkomst een extra feestelijk tintje kreeg.