Opnames De Hut van Kinderburen zijn begonnen

0
154
Kloosterburen Filmopnames

Crowdfunding speelfilm Kinderburen werpt vruchten af

KLOOSTERBUREN – De opnames voor de korte speelfilm De Hut van Kinderburen zijn in volle gang. De film is een korte low-budgetspeelfilm van twintig minuten over hoe het leven in Kloosterburen er uit zou zien als kinderen het daar voor het zeggen hebben. ‘Low-budget betekent dat we een totale begroting hebben gemaakt van 21.000 euro’, vertelt Maria Madelon van Veldhoven. ‘Een bedrag dat voor een deel al binnen is met dank aan subsidiegevers, maar we zijn er nog niet.’ Daarom zijn de initiatiefnemers Maria Madelon en Anton Veeman vorige week een crowdfunding-actie gestart. ‘We hebben nog 5000 euro nodig, waarvan we dankzij de actie al dertig procent binnen hebben.’ Van dit bedrag betaalt de organisatie het persen van de film op dvd, camerawerk, licht en geluid, de première, posters, kleding, decor en catering. De actie loopt nog tot 29 april.
De kinderen hebben het verhaal van de film grotendeels zelf bedacht. ‘Ze verzinnen zelf hun personages en bouwen zelf het decor. Ze denken mee in het hele proces. Het is belangrijk dat ze zich betrokken voelen.’ In totaal werken 24 kinderen mee aan de film, waaronder Imme van negen die in de film Schetermeter heet. Maria Madelon vindt het belangrijk dat juist deze kinderen de kans krijgen mee te kunnen doen aan een professioneel project als deze film. ‘Op het platteland van Noord-Groningen verdwijnen veel voorzieningen. Op deze manier kunnen kinderen toch dichtbij kennismaken en meedoen met het maken van een mediaproductie. En er ontstaat ook een mooie samenwerking tussen kinderen en mensen die anders nooit tot stand zijn gekomen.’
Het valt af en toe nog niet mee, dat acteren. ‘De kinderen moeten wel eens wachten en teksten uit je hoofd leren kost soms ook moeite.’ Maar wanneer de repetitie, in het bos, aan de gang is, gaat het erg goed. Madelon en Anton regisseren het geheel. Ondertussen wordt er druk gefilmd door een stagiaire en een vrijwilliger. De drijvende kracht achter het project zijn Arnold en Maria Madelon, maar vanuit hun creatieve netwerk zijn er stagiaires van verschillende opleidingen bijgekomen en hebben veel vrijwilligers aangeboden om mee te helpen. Kinderen, ouders, familie, vrienden, buurmannen en -vrouwen, stagiaires, vrijwilligers, mensen in de bijstand, de gemeente, de school, de kerk en jeugdwerk.  ‘Allemaal hebben we ze bij elkaar gekregen en dragen ze hun steentje bij aan deze prachtige, avontuurlijke filmproductie.’
De première is op 24 juni in het Kronkelhoes in Kloosterburen. ‘Daarna sturen we de film in bij het Cinekid Festival en willen we het Jeugdjournaal benaderen.’