Plaats: basisschool de Octopus Eenrum

0
381
Eenrum - opening bieb 1

Eenrum - opening bieb 2 Eenrum - opening bieb 3 Eenrum - opening bieb 4 Eenrum - opening bieb 5 Eenrum - opening bieb 6 Datum: 16 april
Tijd: 8.30

 

Dat er geen bibliotheek is in Eenrum is volgens velen, en dan met name de kinderen, een groot gemis. Voor een bezoekje aan de bibliotheek zijn de Eenrumers aangewezen op Leens. Voor de kinderen in Eenrum wordt het lezen van biebboeken echter een stuk makkelijker gemaakt door de komst van hun eigen schoolbibliotheek. Uit het project ‘Lezen is leuk!’ van de Stichting Kinderpostzegels heeft OBS de Octopus een flink bedrag gekregen om een collectie nieuwe boeken aan te schaffen. De Octopus legde zelf ook een flink bedrag bij, waardoor er met de steun van ouders en vrijwilligers die geholpen hebben de bibliotheek in te richten, nu een heuse eigen bibliotheek op de school aanwezig is. Deze bibliotheek werd donderdagochtend geopend door wethouder Mariette de Visser, die onderwijs in haar portefeuille heeft. De (On)genode gast nam een kijkje bij de feestelijke opening.
Speciaal voor de opening kwamen veel kinderen verkleed naar school. Verschillende Spidermans, een politieagent en een heks bestormde al vroeg het schoolplein. Meester Paul Loonstra heet vervolgens alle kinderen en genodigden welkom. Onder de genodigden zijn naast de wethouder ook een groepje ouders en vrijwilligers aanwezig die geholpen hebben om de schoolbibliotheek in orde te maken. In de school is er van alles aan gedaan om te wijzen op de komst van de schoolbibliotheek: hier en daar staan bijvoorbeeld boekentips van onder andere juf Laura, juf Maaike en meester Jeroen. Wanneer meester Paul de kinderen heeft uitgelegd hoe zij aan de mooie nieuwe bibliotheek zijn gekomen, is het de beurt aan Mariette de Visser om door een poster heen te springen. Alsof ze nog nooit anders heeft gedaan springt ze met een harde knal door de poster heen.  Daarna neemt ze de tijd om even wat te vertellen over hoe belangrijk lezen is en hoe blij ze is met de bibliotheek op school. Tussen neus en lippen door vertrouwt ze meester Paul nog toe dat er de afgelopen week is vergaderd over het oude bibliotheekgebouw en dat meester Paul de uitkomst daarvan wel eens heel prettig zou kunnen vinden. De openingshandeling is daarmee nog niet klaar. Samen met kinderen uit alle acht de groepen gaat zij namelijk ook nog de boekenkasten uitpakken. Tim uit groep 1, Lotte uit groep 2, Niek uit groep 3, Ruben uit groep 4, David uit groep 5, Zoë uit groep 6, Femke uit groep 7 en Kiki uit groep 8 assisteren bij het uitpakken. Wanneer dat klaar is heeft meester Paul nog een fijne verrassing. ‘ Voor alle kinderen is er een bon ter waarde van tien euro waarmee je zo meteen in de lerarenkamer een boek uit mag zoeken. Deze hoef je niet terug te brengen, deze mag je houden!’ Een boodschap die met luid gejuich ontvangen wordt. Daarna worden een stel moeders en vrijwilligsters in het zonnetje gezet. ‘Dagenlang zijn deze moeders en vrijwilligsters bezig geweest met de boeken. Overal hebben zij een streepjescode opgeplakt, zodat straks, als de bibliotheek open is, boeken uitgeleend kunnen worden op de manier zoals we dat gewend zijn van een echte bibliotheek. Compleet met scanapparaat!’ vertelt meester Paul. ‘Ze hebben er enorm veel werk van gehad. Ze hebben me zelfs gevraagd of ze een bed in school konden neerzetten, zoveel waren ze er mee bezig.’ Na dat gezegd te hebben worden de vrijwilligsters, die ook de bibliotheek gaan beheren, in het zonnetje gezet met een prachtig bos bloemen. Alsof er nog niet genoeg cadeaus uitgedeeld zijn is er ook nog een mevrouw van Biblionet Groningen met een cadeau: een boek zonder woorden. Dit boek komt in de biblitoheek te staan en geeft de kinderen de gelegenheid zelf een verhaal te bedenken. Afsluitend zorgt groep acht nog voor een spetterend optreden met zang en dans. ‘Dat belooft nog wat voor de eindmusical’, aldus meester Paul.