Zuidhorn koploper; Grijpskerk belanceert op rand van afgrond

0
1416

Voetbaloverzicht

STREEK – In de vierde klasse B werd de promotie van FC LEO een feit (zie verslag elders).  Opende blijft stevig op de tweede plaats.  Zuidhorn is nog volop in de race voor het kampioenschap van de derde klasse, na de winst op Grijpskerk.  Grijpskerk balanceert aan de rand van de afgrond. ASC’75 won het degradatieduel van De Lauwers. GSVV klom naar de achtste stek, maar is ook nog niet veilig. Voor meer over het kampioenschap van Surhuisterveen zie elders in deze krant.
Buitenpost verloor ook het tweede duel van PKC’83. Op sportpark De Kring kwamen de Blauwkes snel achter. Een door Aaron Boekhoudt veroorzaakte penalty – met rood van het veld- verergerde de zaak. Ook Buitenpost mocht aanleggen vanaf elf meter, die benut werd door Jan Oppedijk. De stadjers maakten ook nog een derde treffer. Buitenpost blijft daardoor steken op een vijfde plaats. ‘t Fean ’58 blijft in gevarenzone na de 2-0 nederlaag tegen SC Veenwouden, dat in eigen huis revanche nam voor de eerste nederlaag. Komende zaterdag moeten de Feansters thuis tegen De Walden, een cruciale wedstrijd voor handhaving.  De kraker van het Westerkwartier was Zuidhorn tegen Grijpskerk. Al bleek Zuidhorn te sterk voor de streekgenoot. Het was een weerzien van oude ploeggenoten, zoals Laurens Bloem, die nu de kleuren van Zuidhorn verdedigt. Bloem was weer eens meedogenloos met een vrije trap, waarbij Dirk-Jan Postma aan de grond genageld stond: 1-0. Zuidhorn bleef sterker. Grijpskerk probeerde ons spel te ontregelen met stevig spel, maar heeft het ons geen moment moeilijk gemaakt”, vond Bloem. Peter Schultinga bepaalde de eindstand op 2-0 door een lob over de keeper.  Er ging een fout aan vooraf van Rick Bremer die vergat te knijpen. Door de verrassende winst van De Pelikanen op Appingedam is de kampioensstrijd weer helemaal open en staat Zuidhorn op doelsaldo eerste. “Drie keer op rij promoveren, het zou weergaloos zijn”, kon Bloem het niet geloven, die tevens hoopt dat Grijpskerk erin blijft. En dat wordt nog een hels karwei. “Zuidhorn was een maatje te groot. We misten weer aan aantal spelers en dan zijn er spelers die niet in supervorm zijn. En dan krijg je aan de broek”, verklaarde trainer Henk Buikema. Vandaag (dinsdag) speelt Grijpskerk tegen Godlinze. Buikema kan dan in ieder geval weer een beroep doen op Cedric Eeuwema. “Dan moeten we er staan”, weet Buikema als geen ander hoe laat het is. Grootegast kwam niet verder dan 2-2 tegen Minnertsga. “Drie punten had gekund, maar ja dan moet je A beter spelen”, zegt Johan Wardenier. Voor B wees Johan Wardenier de scheidsrechter aan .  “Hij bepaalt de grens wat mag. En er mocht veel en dan is een voetballende ploeg als de onze in het nadeel”. In het Friese brak Rolf Hazenberg de ban. Hazenberg tekende ook voor 1-2. Vervolgens werd het 1-3, maar de grensrechter dacht er anders over.  Het werd dus 2-2. “In de eerste helft speelden we naiief en dat kan niet tegen een Minnertsga dat voor alles gaat. Grootegast staat nog altijd drie punten achter koploper ONT. Komende zaterdag wacht Rottevalle, ook een lastige horde, weet Wardenier.  Aduard 2000 speelde een leuke wedstrijd met alles erop en eraan tegen NEC uit Delfzijl. Aduard was voor de pauze beter, de gasten in het tweede deel sterker. En dan kom je uit op een gelijkspel.  Arend-Jan Linde nam namens Aduard de leiding. Het bleek niet genoeg. NEC kwam weer langszij. “Met een beetje mazzel win je, maar dat was niet terecht geweest”, zei Rob Vliek eerlijk. Opende leek snel klaar te zijn met VCR door een 2-0 voorsprong, maar vergaloppeerde zich. Opende moest improviseren. Achterin werd noodgedwongen oude rot Klaas Cuperus teruggehaald, maar die bleek niet snel genoeg tegen Abe Dreyer. Mede daardoor kwam VCR weer langszij: 2-2. Eppie Pijpker voorkwam erger, waarna Klaas Graansma en twee A-junioren Arnold Oosterbaan en Edwin Elsinga, waarvan de laatste scoorde, een belangrijk aandeel hadden in de 4-2.  Niekerk speelde niet best tegen hekkensluiter Drogeham. Het lukte van geen kant bij de rood-witten tegen de Hamsters die vochten voor de laatste kans. Niekerk stond vlak voor tijd nog met 2-0 achter. Edwin Zwier zorgde met twee doelpunten in blessuretijd weer voor evenwicht: 2-2.  GSVV won met ruime cijfers van Ropta Boys. Overtuigend was de 0-3 allerminst. Op de Fiver deelde Ropta Boys de lakens uit, maar verzuimde de kansen te benutten. Het missen brak de thuisclub op, waarna GSVV liet zien hoe je de bal in het net krijgt.  Een in de tweede helft zeer effectief spelend won alsnog ruim: 0-3. Gauke Plantinga zorgde voor 0-1, was de aangever bij de 0-2 van Bonard de Haan. Wichard Alink tikte de 0-3 binnen. GSVV staat ruim boven de streep, maar is nog lang niet zeker van handhaving. De Lauwers  verloor de slag van ASC’75. Matchwinner was Han Zwart die een voorzet van Oebele de Jong  afrondde: 0-1. ASC dicteerde de eerste helft en de equipe uit Augustinusga en Surhuizum ging dan ook met een magere maar verdiende voorsprong aan de thee. In de tweede helft zette de thuisclub  ASC met de rug tegen de muur en beleefden de gasten angstige momenten.  De Warfstermolen kwam echter niet tot score. Komende dinsdag opnieuw een derby voor ASC, dan tegen GSVV. OKVC heeft de laatste kans op de nacompetitie verspeeld. De nederlaag tegen Boerakker werd de ploeg van Wim Nube fataal. OKVC, dat vorige week prima speelde tegen Oosterparkers, was kansloos in Boerakker: 3-0. Met name spits Willem Pieter Wouda was moeilijk af te stoppen. “We konden niet mee in dit verhaal.  Voor de winterstop hebben we te veel punten laten liggen. Na de hervatting wonnen we wel  vijf keer, maar twee nederlagen op rij bleken te veel om nog aanspraak te maken op de nacompetitie”, weet trainer Wim Nube. VVSV’09 had geen kind aan kampioenskandidaat Wagenborger Boys dat met de staart tussen de benen huiswaarts keerde: 5-1. Inzet, strijd en beleving, met ook nog eens goed voetbal, gaf de doorslag. Vince van der Veen scoorde maarliefst vier keer voor de kobaltblauwen. die in de middenmoot spartelen. Zeester werd geklopt door Velocitas, dat met 3-1 zegevierde. Voor de rood-witten scoorde Danny Beerda.  Engelbert en Eenrum konden vrijuit spelen. Voor rust leek het wel een schaakspel, maar treffers vielen er niet. Met nog een half uur te gaan plofte een afstandsschot vanuit het niets in het doel van de Marnebewoners, waarna de Engelberters nog tweemaal gebruik konden maken van de ruimte die daarna achterin ontstond. Nick Rijzinga bepaalde vanaf elf meter de eindstand op 3-1. Kloosterburen stelde het kampioensfeest van SVZ nog even uit door nipt te winnen van Froombosch: 4-3. De doelpunten kwamen van Jasper Wiersum, Peter Reitsma en twee keer Gideon Steur.  Kloosterburen blijft daardoor prima in de race voor de nacompetitie. Donderdag haalt de ploeg van Willem Pettinga in tegen Blauw Geel’15. Inzet: de periode. Komende zondag zal het proberen om SVZ af te houden van het kampioenschap.  Zuidhorn werd op eigen terrein verslagen door subtopper WEO: 1-2. Het was alweer de derde nederlaag op rij voor de groenhemden, maar de 1-2 was minder dramatisch dan de 9-1 van vorige week tegen SVZ. Zuidhorn zakt wel steeds verder en is nu terug te vinden op plaats zeven.