College Zuidhorn ontsnapt aan waan van de dag op Zeegser hei

0
146
Zeegse Zuidhorn B&W

ZUIDHORN – Is er iets heerlijkers denkbaar dan op een zonovergoten lentedag op de Zeegser hei te vertoeven? Nee toch? Dat dachten burgemeester Bert Swart en zijn wethouders ook. Afgelopen dinsdag nam het voltallige college even afstand van de waan van de dag in de duinen van Zeegse. Daar evalueerden zij het afgelopen jaar én spraken met elkaar over de jaren die voor de boeg liggen.
Dinsdagmiddag een uur of twee. Burgemeester Bert Swart en wethouders Bert Nederveen Fred Stol, Henk Bakker en secretaris Marleen Tent slenteren door het mulle zand van de Zeegser duinen. Lekker brainstormen. Praten over de toekomst van de gemeente. En, vooral dat, omdat het goed is om ook eens in een andere setting bij elkaar te zijn dan enkel binnen de witte muren van het raadhuis. Het meest trots is Bert Swart op de sfeer binnen zijn team. En omdat die zó goed is, lukt alles beter, is zijn visie.
“Zo’n dag is heel geschikt om elkaar beter te leren kennen en de portefeuilles te bespreken, zodat je weet wat iemand bezighoudt. De onderlinge verstandhouding is super. Je merkt dat je daardoor samen veel meer zaken aankunt”, roept Swart, die in alles wat hij doet nooit ‘de mens’ uit het oog verliest. Bij vrijwel ieder onderwerp dat hij aansnijdt, schemert betrokkenheid door. Wat vinden de mensen in kwestie er zelf van? Dát is waar de burgemeester in geïnteresseerd is. “We hebben over de toekomstige gemeentelijke herindeling gesproken. Die moet per 1 januari 2018 rond zijn. Dat betekent dat we nu al moet voorbereiden. Het belangrijkste vraagstuk hierin is: hoe betrekken we dorpskernen zo goed mogelijk? Zodat ze zich niet verloren voelen binnen een grote gemeente, het gevoel dat ze er maar wat bij bungelen, dát. We hebben al eens een stamppotbuffet gehad met elkaar, zo’n twee maanden geleden. Dan vraag ik letterlijk: ‘wat is jullie grootste wens?’ Altijd vanuit de mens. Voordat de herindeling klaar is, moeten de afspraken er liggen. En nog een punt van discussie: Middag-Humsterland. Dat ligt in twee verschillende gemeenten, in Winsum en in Zuidhorn. Gezien de cultuurhistorische waarde van het gebied zou het handiger zijn dat het in één gemeente ligt. Daar willen we het volk over raadplegen, middels een soort referendum. Laten zij maar zeggen hoe ze het ’t liefst zien. Verder hebben we nog wat andere grote projecten die op stapel staan besproken. De Spoorbrug in Zuidhorn bijvoorbeeld. Die wordt volgend jaar vervangen. Daar zijn tientallen miljoenen euro’s mee gemoeid. Geld van ProRail, maar toch. Een behoorlijk project is het zeker.”
Behalve toekomstplannen is ook het afgelopen jaar op de Zeegser hei uitvoerig besproken. Wat ging er goed en waar kon het beter? Over één ding waren bestuurders van Zuidhorn het roerend eens: tamelijk grote projecten hebben ze er met succes door heen weten te loodsen. Tevredenheid voert de boventoon over de nieuwe Brede School in het dorp, de meters die er gemaakt zijn voor wat betreft duurzaamheid in de gemeente én hoe de veranderingen binnen het sociale domein geïntegreerd zijn. “Bij het VARA-programma Kassa kwamen we als derde naar voren in een onderzoek over hoe gemeenten in Nederland omgaan met cliënten die zorg nodig hebben. Als derde hè? Nou, dat hebben we wel even gevierd met koffie en taart. Natuurlijk zijn er altijd punten waar het nog beter kan. Welke dat zijn? Geen grote dingen, meer wat kleinere zaken waar het ons aan menskracht ontbrak. Meer digitaal werken is daar een voorbeeld van. Intern kunnen we de digitale mogelijkheden nog veel beter benutten.  Hier en daar kan er nog wat bijgeschaafd worden in de uitvoering van de zorgtaken. Maar het belangrijkste is dat er voortgang in zit. We zitten absoluut aan de goede kant, daar zijn we van overtuigd,” aldus Swart.