Grootegast maakt zich op voor Bevrijdingsdag

0
239
Grootegast Ineke Rump 5 mei

“Het is leuk om vanuit eigen dorp activiteiten te brengen” 

GROOTEGAST -  Het is tijdje wat stiller geweest rondom de 5 mei viering in Grootegast, maar dit jaar haalt het dorp de schade in en wordt er een groot feest gehouden. Eens in de vijf jaar pakt Grootegast uit op 5 mei met een dag vol feestelijke activiteiten. Ineke Rump is de voorzitter van de activiteitencommissie en druk met de organisatie van de Bevrijdingsdag. Het is dan zeventig jaar geleden dat Nederland en ook Grootegast werd bevrijd.

Ineke steekt meteen vol enthousiasme van wal over het bezoek dat de basisschool onlangs op initiatief van de gemeente bracht aan voormalig kamp. Terwijl ze het verhaal uit de doeken doet straalt de trots van haar af. “In het teken van de komende Bevrijdingsdag zijn we zijn onlangs met de basisschool naar kamp Westerbork geweest. Het was een initiatief vanuit de gemeente en heel indrukwekkend.
Eerst waren de kinderen nog wat speels, maar naarmate we verder het voormalig kamp in liepen werden ze steeds stiller en serieuzer. Toen ze een presentatie bijwoonden waarbij een medewerker van het kamp echte en aangrijpende verhalen vertelde over hoe het er in de oorlogstijd aan toe ging waren de kinderen nog meer onder de indruk. Ze zagen de tranen in de ogen van de presentator en leefden echt met hem mee. Ik vind het heel erg goed dat de jeugd hier kennis van neemt, want het is een stuk geschiedenis en hierdoor kunnen ze meer dankbaarheid krijgen voor het feit dat we nu in een vrij land mogen leven. Iets dat dus niet altijd zo is geweest. Vooral omdat we hier in een dorp wonen blijft de oorlogstijd bij een bepaalde generatie een belangrijke gebeurtenis omdat hun ouders dit bijvoorbeeld hebben meegemaakt. Er zijn nog genoeg verhalen over de tweede wereld oorlog in Grootegast. Die willen we heel erg graag bewaren. Op dit moment zit de wereld ook vol brandhaarden als je bijvoorbeeld naar de ontwikkelingen in Rusland kijkt. Het is goed om dankbaar te zijn voor de vrijheid die we hier hebben”, vertelt Ineke met een bezorgde en indringende blik.
Als ze verder vertelt over haar betrokkenheid bij de organisatie van 5 mei keert haar enthousiasme weer volop terug. “Ik ben nu alweer twintig jaar betrokken bij het organiseren van de Bevrijdingsdag en dit is derde keer dat ik de rol van voorzitter heb. Ik vind het ontzettend leuk om iets goed te organiseren zodat alles op zijn plek valt. We hebben een erg leuke club en we kunnen ook echt van elkaar op aan en weten goed wat we aan elkaar hebben. Het geeft een enorme rust dat we echt van elkaar weten dat de taken die aan elkaar toevertrouwd zijn ook echt uitgevoerd worden. We hoeven nergens achter aan en dat is fijn. Al met al heeft het organiseren van de Bevrijdingsdag nogal wat voeten in de aarde voordat het daadwerkelijk goed loopt. We moesten er daarnaast ook voor zorgen dat we de EHBO en ongevallenverzekeringen goed geregeld hadden. Het geeft me veel voldoening als ik zie dat er op de dag zelf veel mensen in de been zijn en genieten van alle activiteiten. Het is mooi om positieve reacties te krijgen. Daar doe ik het voor en dat doet me ontzettend veel deugd”,  laat Ineke met een warme lach weten.
Terwijl Ineke is aangekomen bij de activiteiten die op stapel staan neemt ze ook eindelijk een slok van haar inmiddels lauw geworden koffie. “De dag begint om 9.00 uur met versierde praalwagens die door Grootegast trekken en stilstaan voor de jury. Om 10 uur start er vanaf camping de watermolen een toertocht met oldtimers. Die rijden door het westerkwartier en komen rond 13.00 uur aan in Grootegast waar ze een maaltijd krijgen aangeboden in verzorgingstehuis Hoogeheem. Zo is er voor de ouderen ook wat te beleven. Op het marktplein is er in de middag te genieten van een optreden van het turn team Lets move dat wordt begeleid door Ina Manekane. Al met al staan er genoeg festiviteiten op de planning en we hopen dat het mooi weer mag zijn. Het is extra leuk om vanuit het eigen dorp activiteiten in te kunnen brengen”, zegt Ineke Rump met een vreugdevolle twinkeling in haar ogen.