Groots familieportret als Pronkstuk Verhildersum

0
145
Verhildersum_zaal_HBS4a

LEENS – Eén van de grootste familieportretten, dat is het pronkstuk van Landgoed Borg Verhildersum voor de Museumweek 2015 (18 tot en met 26 april). Het schilderij toont de volledige familie Tjarda van Starkenborgh uit 1670 geschilderd door Martinus van Grevenbroeck. Vader Allard Tjarda van Starkenborgh en zijn vrouw Gratia Susanna Clant zijn afgebeeld met hun tien op dat moment levende kinderen. Als één van de weinige stukken die nog rechtstreeks uit de nalatenschap van deze belangrijke Groningse komt, is het werk van bijna 4 bij bijna 3 meter een van de belangrijkste objecten uit de collectie van de Borg. Het is tijdens openingstijden te bewonderen in de zaal van de Borg in Leens. Het schilderij dat op Verhildersum in de borg is te vinden, is naar alle waarschijnlijkheid gemaakt voor het huis van de familie in de stad Groningen. Het familieportret toont de rijkdom van de familie, niet alleen in de kleding, maar door ook de Borg en het dorp Leens met de kerk op de achtergrond af te beelden. Het is geschilderd in een rijke barokstijl. Na vele omzwervingen en na lange tijd opgevouwen op zolder bij de familie Van Starkenborgh  te hebben gelegen, is het bij Verhildersum terecht gekomen. In de jaren 90 van de twintigste eeuw is het schilderij grondig gerestaureerd. De nationale museumweek biedt een uitgelezen kans om dit bijzondere object in de belangstelling te zetten. De hele week draait het om het voor velen nog verborgen “goud” uit museale collecties aan heel Nederland te laten zien. In het Verhildersum Mysterie, een digitale rondgang voor jong en oud die begin mei gelanceerd wordt, zal het familieportret een bijzondere rol spelen.