Henk Buikema’ weer succesvol tegen Appingedam; zinderende ontknoping staart 4B

0
123

Voetbaloverzicht

STREEK – Welk een zinderende ontknoping van de competitie!. Zowel boven als onderin. Grootegast maakt zich op voor de topper tegen ONT. De groen-witten hadden een goede generale: 6-1 winst. Zuidhorn strijdt met meerdere ploegen om de titel.  Grijpskerk vecht tegen de nacompetitie en put weer moed na de sensationele zege op Appingedam.  FC LEO was al zeker van promotie en werd afgelopen dinsdag kampioen in Warfstermolen. Onderin is de spanning te snijden. De nummer zes tot en met nummer twaalf knokken voor lijfsbehoud en daarvan komen achtereenvolgens Niekerk, GSVV, De Lauwers en ASC’75 nog voor in aanmerking. 
Buitenpost won verdiend van Omlandia. Na een gezapig begin sloegen de Blauwkes in korte tijd toe. Rob Dijkstra scoorde de 1-0, uit een voorzet van Dorjan Berisha. Even later kopte Sip Jaap Bos nummer twee binnen. Overigens miste Omlandia bij een 0-0 stand een strafschop.  Door de verrassende nederlaag van Oranje Nassau neemt Buitenpost de vierde plek over.  ’t Fean ’58 verloor de zoveelste finale tegen De Walde: 3-4. De druiven waren echter wel erg zuur. In de laatste minuut schoot Willem van Kammen de gelijkmaker binnen, waarna It Ketting ontplofte van vreugde. Een minuut later was iedereen in mineur nadat de debutant een strafschop kreeg en verzilverde: 3-4. De Feansters werden daardoor gepasseerd door VVI, maar houden Hardegarijp nog wel onder zich.  Grijpskerk-Appingedam: 2-1. Dat riep vraagtekens op. “We wilden het Appingedam niet te gemakkelijk maken”, was het luchtige antwoord  van Jeen Brouils na de sensationele winst op de titelkandidaat, die dit nu wel op de buik kan schrijven.  Met ‘buik’ is een bruggetje naar Henk Buikema snel gemaakt. Want de Grijpskerk-trainer kent zijn tegenstander door en door en vooral de zwakke punten. Dat had effect in de eerste wedstrijd (0-1 winst) en ook aan de Enk won Grijpskerk: 2-1. Na een heroische evenwichtige strijd joegen beide ploegen op de overwinning. Het was het Teie van der Hoek die vanuit de counter in het slot de winnende maakte. “Een puike teamsprestatie. Grijpskerk doet nog mee”, zei Brouils in euforie.  De nek-aan-nekrace tussen Zuidhorn en NEC Delfzijl (met Marum op het vinkentouw) duurt voort.  De groen-witten wonnen zelf met 3-0 van VVG. Zuidhorn verdiende de overwinning in het eerste bedrijf, waarin Laurens Bloem zijn zoveelste penalty benutte (de laatste man is clubtopscorer met tien doelpunten!). Het doelpunt viel op een goed moment. Na rust een mindere periode, maar toch de 2-0 (uit het niets), waarna Zuidhorn los kwam: 3-0. In 3B was Fc. Grootegast een paar maatjes te groot voor Rottevalle, dat de laatste weken goed op dreef was. Grootegast was gewaarschuwd, het bleek loos alarm. Op het eigen It Hagehiem werd Rottevalle helemaal zoek gespeeld: 1-6. Bij rust was het duel al gespeeld: 0-4. De Fc. speelde bovendien als vanaouds, met sprankelend voetbal. Een sterke generale voor de topper, komende zaterdag op het Sportveldencomplex, tegen ONT. Aduard 2000 pakte de volle winst in Noordwolde. De paars-witten waren in de eerste helft veel beter, kwamen met 0-3 voor, maar gaven aan het eind toch nog twee doelpunten weg, waardoor er een nipte 2-3 uit rolde. Klaas Cruiming scoorde twee keer vanaf de stip. Kampioen FC LEO deed haar sportieve plicht door Anjum, dat de promotie van Opende nog kon verstoren, met een 1-0 nederlaag naar Friesland te sturen. Het was een wedstrijd van wie scoort die wint. Het was Stan Buikema die de Leensters naar de zege schoot. De strijd in de staart van dezelfde klasse is zinderend. De Lauwers boekte een zwaar bevochten overwinning op hekkensluiter Drogeham. De Hamsters namen het voortouw: 1-0. Een blunder van de keeper die bij een terugspeelbal over de bal maaide leverde de 1-1 op. Een minuut later scoorde Martijn Fokkens, uit een combinatie met Bert Reitsema. In de tweede helft kwam De Lauwers goed weg door een inzet tegen de paal. Niekerk en VCR maakte er een doelpuntenfestijn van in Rinsumageest. Niekerk had de beste papieren na de 1-3 (twee keer Jeroen Beerlings en Dennis van der Velde), maar zag de thuisclub weer langsij komen en zelfs er overheen gaan: 4-3. Edwin Zwier zorgde voor een punt: 4-4. Komende week wacht Friese Boys, dat nog voor de periode strijdt. Niekerk heeft dan te maken met schorsingen, waaronder Beerlings en Wilco Noordhof.  GSVV herstelde zich van de midweekse nederlaag tegen ASC en hield de punten ruim binnenboord tegen Suameer. Met een achtste plaats waant GSVV zich in veilige oorden, maar is nog niet in veilige haven. ASC’75 moest haar meerdere erkennen in Friese Boys dat in Kollumerzwaag de winst in eigen huis hield: 2-0. De doelpunten vielen in de tweede helft, waarin Friese Boys de toon aangaf. Na de 1-0 kreeg Han Zwart nog de kans op de 1-1, maar had het vizier te hoog gericht. In plaats van de gelijkmaker werd het 2-0 en dat was op basis van de tweede helft verdiend. ‘ Styngae’ houdt het degradatiespook bezig en moet nog zien af te rekenen met Twijzel en Anjum. OKVC won van GRC. Voor OKVC stond niets meer op het spel, maar de zwart-witten waren wel gebrand om deze laatste thuisduel te winnen, mede door het halve werk van vorige week. Timon van der Helm zette na een prima aanval van achteruit OKVC op 1-0. Na rust voorkwam invaller- doelman Van Gelder de gelijkmaker. Pieter Sieperda, die in de eerste helft een kans miste, was de verlosser: 2-0. VVSV’09 moest aantreden op sportpark ‘Katmis’, maar sprong in tegenstelling tot de kat wel met succes, over Holwierde. We moesten de kobaltblauwen een 1-0 achterstand wegwerken. Voor rust stelde de ploeg uit Ulrum orde op zaken: 1-2. Ondanks een man in de tweede helft sleepte VVSV’09 de overwinning binnen dankzij Marco Dijkstra: 1-3. Het was de vierde zege op rij voor VVSV. Het arme Zeester zag dubbel tegen Amicitia. De kampioen hield geen spaan heel van de Zoutkampers: 1-10. De enige Zeester-treffer kwam op naam van Niels Alt. Zeester kreeg al 112 doelpunten om de oren. Zondag probeerde Eenrum Hoogkerk het zicht op rechtstreekse promotie te verstoren. Na een 0-2 stand leek de wedstrijd gespeeld, maar nadat doelman Anton Brontsema een strafschop feilloos benutte, werd het nog bijzonder spannend. Vlak voor tijd kreeg Siebrand Solinger nog een vrije kopkans, maar helaas voor de roodbaadjes wist de doelman de via de grond ingekopte bal te keren. Komende zondag zit de volledige selectie in de Kuip. Eenrum heeft geprobeerd de wedstrijd te verzetten, maar kreeg nul op het rekest van de KNVB, die dit competitievervalsing vindt. “Vreemd is dat Hoogkerk wel toestemming krijgt om de wedstrijd uit te stellen”, noemt Tijdsger Veenstra dit ook competitievervalsing.  Kloosterburen probeerde het kampioensfeest van SVZ te verstoren. Tot de rust lukte dit. Na de pauze werden de Westerkloosters alsnog onderdeel van de feestvreugde: 6-0. Kloosterburen moet nog drie punten halen voor de nacompetitie. “En dat gaan ons lukken”, zegt Willem Pettinga zelfverzekerd. Zuidhorn stelde teleur: 2-0 verlies bij het nietige Farmsum. Zuidhorn had wel meer balbezit, maar was onnauwkeurig in de afronding. De gasten scoorden wel de 0-1, maar John Holtrop werd ten onrechte bestraft voor buitenspel. Na rust stond Zuidhorn er wel goed op, maar kon het niet afdwingen. Farmsum was bijzonder effectief in de paar kansen.  GVB had weinig in de melk te brokkelen tegen ODV uit Wijnjewoude, de nummer twee van de ranglijst. Pas bij 4-1 begon GVB te voetballen en dat was dus veel te laat. ODV, dat in het begin de ploeg uit Grootegast overrompelde, won verdiend. Kampioen Surhuisterveen deed haar sportieve plicht en won ook de negentiende wedstrijd van het seizoen. Dankzij twee doelpunten van Leon van Dijk – nummer 25 van het seizoen!- en eentje van Joeri Feenstra wonnen de oranjehemden met 0-3 van Donkerbroek.