Jonge Doezumer begint nieuwssite

0
154
Doezum Doezu Nieuws

DOEZUM- Nieuws, daar gaat het Matthijs Top om. Het zit hem al jong in het bloed. De 12-jarige gedraagt zich als een heuse razende reporter/fotograaf. In november vorig jaar gaf Matthijs gestalte aan zijn liefhebberij; hij zette een nieuwssite op onder de naam DoezumNieuws.
Het nieuws van Mattijs gaat veel verder dan Doezum alleen. Op zijn Facebookpagina is te zien dat hij ook foto’s heeft gemaakt van de carnavalsoptocht in Kloosterburen. ‘Ik probeer eigenlijk het hele Westerkwartier mee te nemen, en soms zelfs iets verder weg. Maar de nadruk ligt op Doezum.’ Zo deed hij verslag van de opgelopen stormschade van vorige week in zijn omgeving. Voordat hij ‘voor zichzelf’ begon, maakte Matthijs al foto’s voor Niekerk nieuws. Hij maakt gebruik van een professionele camera. Fotografie heeft duidelijk zijn voorkeur. ‘Dat je er dan een tekstje bij moet schrijven, hoort er bij’.  DoezumNieuws heeft nu nog alleen een Facebookpagina, maar Matthijs wil niets liever dan een eigen website waarvoor hij dan ook sponsoren zoekt. Het nieuws verkrijgt hij onder ander via 112 Marum. ’Ik heb een pieper die alle meldingen direct doorgeeft. Als die afgaat, ga ik er zo snel mogelijk op de fiets op af’, vertelt hij enthousiast. ‘Dodelijke ongelukken laat ik trouwens door een ander doen. Mijn ouders vinden het ook niet goed als ik daar naar toe ga.’ Het antwoord op de vraag: ‘Wat wil je later worden’, was overigens onverwacht. ‘Vrachtwagenchauffeur’, zei hij zonder nadenken, ‘Maar in het weekend wil ik dan wel blijven fotograferen.’