Lintje voor Galdermans en Rozema

0
186
Grootegast Lintjes

Grootegast Lintjes-2 Grootegast Lintjes-3 GROOTEGAST –Met de klokslag van 10.00 uur barste de lintjesregen in het gemeentehuis van Grootegast los. Burgemeester Kor Dijkstra van Grootegast mocht twee Koninklijke Onderscheidingen uitreiken aan de heren Galdermans en Rozema. Vol spanning en verwachting zaten ze klaar voor het moment suprême dat de burgemeester zijn speech zou houden. Waar eerst nog volop geroezemoes en geklets was werd het respectvol stil toen de burgemeester en zijn gevolg als laatste de kamer binnen kwamen. Voordat hij met zijn lofzang begon legde hij de twee mannen uit dat ze naar hem toe gelokt zijn om een onderscheiding van de koning voor hun jarenlange onbaatzuchtige inzet voor de maatschappij te ontvangen. Daarop barstte er een luid gelach los bij alle aanwezigen.
Als eerste richtte de burgemeester zijn woord tot de uit Niekerk afkomstige Johannes Galdermans. Dijkstra roemde zijn inzet als vrijwilliger bij Sintmaheerdt in Tolbert waarvoor Galdermans al sinds 1996 actief is. Zijn vrijwilligerswerk als vaste begeleider van de geestelijk- en lichamelijk gehandicapte Wiebe Euwema is van grote waarde voor deze. “Prikkels zijn voor Wiebe heel belangrijk en hij geniet daar zichtbaar van. Hij kan niet praten maar zijn vrolijk gezicht spreekt boekdelen. Als u dit niet met Wiebe zou doen zouden zijn spieren nog stijver worden, omdat hij deze verlichtende en zalvende therapie zou moeten missen.”, vertelt de burgemeester met ontzag in zijn ogen. Ook de Brug en het Zonnehuis kunnen al jarenlang rekenen op de vrijwillige inzet van Galdermans.
Hierop vervolgde de burgemeester zijn toespraak met de indrukwekkende staat van dienst van Grootegaster Henk Rozema. Hij zette en zet zich in voor onder andere Dorpsbelangen, de Nederlands Hervormde Kerk, Buurtvereniging Westerdeel, de Historische Club Grootegast en de PKN Kerk. De laatste jaren stort hij zich met hart en ziel op de organisatie van de jaarlijkse 2CV Eenden-meeting. Er verschijnt een grote grijns op het gezicht van Dijkstra als hij nog een publiek geheim uit de doeken doet. “Nu mag ik wel verklappen dat Hendrik ook jarenlang Sinterklaas is geweest.”  Beide heren tonen zich overdonderd. “Het komt totaal onverwacht, maar ik vind het prachtig”, zegt meneer Rozema. “Ik ben echt verbaast en er helemaal ondersteboven van”, laat meneer Geldermans weten.