Nietsvermoedende heren onderscheiden voor hun jarenlange verdiensten

0
1105
Wehe den Hoorn - lintje Marnehoes

Wehe den Hoorn - lintje meneer Wegter 2 Wehe den Hoorn - lintje meneer Wegter 3 Wehe den hoorn - lintje meneer Wegter ‘Ik dacht nog, wat hangen er veel jassen aan de kapstok’

WEHE-DEN HOORN – In de gemeente De Marne waren er twee Koninklijke Onderscheidingen te vergeven. De eerste was voor de nietsvermoedende Henk Jan van ’t Land. Zijn onderscheiding werd – hoe kon het ook anders – uitgereikt in ’t Marnehoes in Wehe-den Hoorn. Hoe kon het ook anders, want Van ’t Land is al sinds 1992 penningmeester van Stichting ’t Marnehoes. Deze culturele stichting organiseert muziek- en theatervoorstellingen voor inwoners van de gemeente De Marne en omliggende gemeenten.
De heer Van ’t Land werd vrijdagochtend door zijn medebestuursleden naar ’t Marnehoes gelokt. ‘Ze hadden me verteld dat ik in ’t Marnehoes moest zijn vanwege een bespreking over het onderhoud van het gebouw. Ik zei nog toen ik door de deur kwam: ‘Wat hangen er een hoop jassen, komen er meer mensen?’ Ik had echter nooit kunnen vermoeden wat me achter de deur te wachten stond!’ aldus Van ’t Land. Nadat de burgemeester hem zijn lintje heeft opgespeld staat Van ’t Land nog lange tijd te glunderen. ‘Ik kom zelfs maar niet aan mijn eigen koffie en gebak toe. Zoveel mensen die me feliciteren. Zelfs mijn broer is er, het is geweldig!’ Lid in de Orde van Oranje Nassau, deze titel pakt niemand de heer Van ’t Land meer af. Deze titel kreeg hij niet alleen maar vanwege zijn werkzaamheden voor ’t Marnehoes, waar hij naast zijn penningmeesterschap ook gerust achter de bar plaatsneemt na een voorstelling of het oude kerkgebouw opruimt, maar ook voor zijn verdiensten als lid van de kascommissie van het Preadinius Gymnasium, als bestuurslid van ponyclub Winnetou en zijn secretarisschap van de Compagnie tot Instandhouding van het Oude Gery.
Even later werd in Wehe-den Hoorn nog een lintje uitgereikt door burgemeester Koos Wiersma. De familie, vrienden en commissieleden van verschillende organisaties van de heer Jurriën Wegter uit Eenrum hadden zich in het geheim verzameld in Café-Restaurant Hoornstertil. Kinderen en kleinkinderen zorgden voor een versierde zaal, terwijl commissieleden van de Historische Kring Eenrum in Eenrum de heer Wegter ophaalden voor een bijeenkomst in Wehe-den Hoorn. Ook hij vermoedde niets, voordat hij de zaal binnenstapte. En zelfs toen hij de zaal instapte, duurde het even voordat het kwartje viel. De 84-jarige Wegter was door zijn dochter aangedragen voor een onderscheiding. ‘Hij heeft zo ontzettend veel gedaan, ik vond dat het hoog tijd werd om hier eens aandacht aan te besteden. Misschien is het wel gebruikelijker dat mensen aangedragen worden door de verenigingen waarvoor zij actief zijn, maar ik vond dat we niet langer moesten wachten’, aldus de dochter. Al een jaar geleden begon zij de voorbereidingen voor deze verrassing. In maart kreeg zij te horen dat de onderscheiding toegezegd ging worden. ‘Heel bijzonder, ik denk dat het voor hem een complete verrassing zal zijn!’
De verrassing werd uiteindelijk door burgemeester Wiersma uitgereikt. Ook de heer Wegter werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Voor al zijn werk voor de Historische Kring Eenrum, voetbalvereniging C.S.V.H. te Hoogkerk, The Boys Brigade te Hoogkerk, Mannenkoor Halleluja te Hoogkerk, de begraafplaats in Eenrum, het hertenkamp in Eenrum en het Eenrumer Bos.