Open Dag geeft een kijkje in het beroep van Hanneke Boersema

0
373
Niekerk Hanneke Boersema

“Elke uitvaart hoort zo persoonlijk en waardig mogelijk te zijn”

ZUIDHORN – Hanneke Boersema zit inmiddels alweer vijfentwintig jaar in het uitvaart vak. Op een speciale open dag afgelopen zaterdag in Niekerk konden bezoekers kennismaken met aspecten van haar werk. De uitvaartverzorgster praat open over haar niet-alledaagse beroep. De dood, helaas onlosmakelijk met het leven verbonden, is een onderwerp waarbij emoties altijd aanwezig zijn. Hanneke heeft in al die jaren haar eigen manier van omgaan met deze vaak verdrietige gebeurtenissen en streeft altijd weer naar dat persoonlijke en waardige afscheid.
De eerste veertien jaar begon Hanneke haar loopbaan in loondienst met daarnaast een aantal uitvaartdiensten op eigen titel. Toen had ze al leidinggevende functies in onder meer de Eiberhof in Zuidhorn. In deze tijd kwam ze voor het eerst in aanraking met uitvaarten. “Ik hielp in die tijd veel oudere mensen die in de Eiberhof verzorgd werden. Als bewoners hun eten niet op hadden, dan ging ik daar naartoe en kwam ik er soms achter dat de reden hiervan was dat ze dan overleden waren. De eerste keer dat ik dat meemaakte heeft veel indruk op me gemaakt. Daarna volgde er dan een begrafenis of crematie, waar ik ook naartoe ging. Ik ben daar toen steeds bekender mee geworden en heb zodoende beter mijn weg leren vinden in het omgaan met de moeilijke kanten van deze gebeurtenissen.” Die eerste tijd heeft veel indruk gemaakt. “Soms stierven de ouderen zelfs in mijn armen. Ze hadden allemaal een alarmbel op hun kamer waar ze op konden drukken als er iets loos was. Dan kwam ik langs om te helpen. Er waren mensen bij die bij aankomst al waren overleden, maar het kwam ook voor dat dit na een uur gebeurde.”
Het beroep van uitvaartverzorger is best pittig te noemen door de emoties die erbij komen kijken. “De sterfgevallen die me het meeste aan het hart gaan, zijn toch wel de plotselinge gevallen van jongere mensen en jonge gezinnen. Het onverwachte hieraan maakt het lastiger om er mee om te gaan. Dat went nooit. Voor de nabestaanden staat de wereld dan echt even stil.” Uiteraard kan een sterfgeval zomaar dichtbij komen. “Soms raak ik in mijn werk wel eens aangedaan bij het organiseren van een uitvaart. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer het om bekenden van me gaat die wat dichterbij staan. Ik heb hier mee leren omgaan door het te relativeren en er onder meer over te praten met mijn man en gezin. Het is voor mij erg belangrijk dat ik die steun van mijn achterban heb, want het mag niet mijn leven beheersen.”
Hanneke haar belangrijkste steven is een waardig en persoonlijk afscheid te verzorgen. “Ik help nabestaanden om een zo waardig mogelijk afscheid te kunnen houden. Het allerbelangrijkste hierbij is het om het zo persoonlijk mogelijk te maken. De gedachte van het gezin dient zo goed mogelijk te worden vorm gegeven.” Ze probeert dan ook veel gesprekken te voeren met de nabestaanden. “Om tot een zo volledig mogelijke invulling van een passende uitvaart te komen heb je veel achtergrond informatie nodig van het gezin en andere betrokkenen. Vooral in het begin praat ik veel met de nabestaanden en dat valt niet altijd mee. Zeker niet wanneer het op de plek van overlijden is en wanneer het om een plotseling overlijden gaat.”
“Het mooiste aan dit werk vind ik de dankbaarheid die ik terug krijg als het volgens wens is verlopen”, stelt Hanneke over haar bijzondere beroep. “Dat mensen echt passend afscheid hebben kunnen nemen van hun dierbaren. Deze reacties geven me voldoende spirit om weer door te gaan. Het is het allermooiste wanneer mensen zeggen dat ze het echt zo op die manier hadden gewild. Elke keer gaat het toch weer om een intensief proces waarbij ik van sterfdag tot uitvaart ongeveer zes dagen intensief bezig ben om alles in goede banen te leiden. Daarna laat ik het los.”