Wim van Rijswijk

0
346
Zuidhorn - Wim van Rijswijk

Voorzitter Stichting Vrienden
van het Zonnehuis Oostergast
‘Als Stichting Vrienden van het Zonnehuis zetten we ons in voor het welzijn van de bewoners van het Zonnehuis Oostergast in Zuidhorn. Dankzij onze donateurs, sponsors en de legaten die we krijgen hebben we al een hoop mooie zaken weten te realiseren. Zo hebben we vorig jaar een nieuw busje weten aan te schaffen, een tweetal duofietsen en een fiets waar je een rolstoel in kunt zetten. Dit hebben we onder andere kunnen doen dankzij een legaat. De afgelopen drie jaar hebben we een aantal mooie legaten gekregen waar we erg dankbaar voor zijn. Het is heel bijzonder als mensen geld op deze manier nalaten aan onze stichting. Dat geeft wel aan dat zij een bijzondere band hebben met het Zonnehuis. Dankzij de schenkingen, sponsoren en donateurs hebben we dit jaar 50.000 euro te besteden, wat we onder andere willen besteden aan een belevingstuin voor de bewoners en de aanschaf van een aantal computers die geschikt zijn voor slechtzienden. Dit jaar merken we wel dat het aantal donateurs terugloopt. We hadden er ongeveer 450, dat zijn er nu nog ongeveer 375. Dit heeft verschillende oorzaken. De crisis heeft er natuurlijk mee te maken, maar ook het overlijden van verschillende donateurs. We zouden graag zien dat het aantal donateurs weer wat toeneemt, zodat we onze activiteiten ook voor de toekomst kunnen waarborgen. Eén van onze vaste activiteiten is het ondersteunen van de dierenweide. Deze dierenweide heeft een eigen stichting, maar komt wel voort uit de Stichting Vrienden van het Zonnehuis. Daarnaast geven we in samenwerking met de kerken alle driehonderd bewoners op hun verjaardag een bloemetje, en ondersteunen we de schilderclub onder leiding van Frans Hage.
Wat wij niet doen zijn zaken die in principe bij de organisatie van het Zonnehuis liggen. Het gebeurt niet, maar als er bijvoorbeeld een aanvraag zou komen voor een nieuw keukenblok, dan is dat niet aan ons om dat te financieren. Wij zijn er puur voor het welzijn van de bewoners. Om aan nieuwe donateurs te komen lijkt het ons als stichting fijn om in iedere dorpskern een vrijwilliger te hebben die zich bezighoudt met het werven van donateurs. Donateur worden kan al voor een bedrag van €15,- per jaar, of een ander zelfgekozen bedrag.’