Plaats: VV Grijpskerk

0
1569
Ongenode gast - straatvoetbal

Ongenode gast - straatvoetbal2 ongenode gast - straatvoetbal3 Datum: 30 mei
Tijd: 13.00 uur

VV Grijpskerk organiseert al veertig jaar ieder jaar een Straatvoetbaltoernooi. De naam van het toernooi doet anders vermoeden, maar het toernooi wordt gewoon gespeeld op de grasmat van de Grijpskerker voetbalclub. De naam ‘Straatvoetbaltoernooi’ komt dan ook voort uit het feit dat inwoners van Grijpskerk, Kommerzijl, Niezijl, Visvliet en omgeving uitkomen voor een bepaalde straat of wijk. Afgelopen zaterdag waren er vijftien teams, en daarmee ruim honderdvijftig voetballers actief. De (On)genode gast nam een kijkje op het sportpark.
Wanneer ik de sportvelden betreed zijn de wedstrijden al in volle gang. Ik besluit eerst even een kijkje te nemen in de kantine en val meteen in een huldiging. De D1 van VV Grijpskerk is dit seizoen kampioen geworden en voorzitter Klaas-Wybo van der Hoek is juist bezig met het omhangen van de medailles, alvorens de jongens zich te buiten gaan aan hun welverdiende patatje met. Het is overduidelijk etenstijd voor de hongerige sporters, want zowel bij de bar is het druk als in de ruimte bij de keuken, waar een geïmproviseerde ‘broodje worst-balie’ is gemaakt. Het is Jelle Zijlstra uit Niezijl die druk in de weer is om de worsten klaar te maken voor consumptie. De zweetdruppels staan hem op het voorhoofd, maar het kan hem niet deren: wie honger heeft moet bediend worden.
Qua weer is het een behoorlijke wisselvallige dag. Het ene moment valt de regen met bakken uit de lucht, het andere moment schijnt het zonnetje en is het prima vertoeven aan de zijlijn. Vanaf de zijlijn kijk ik of er nog bekenden meedoen aan het toernooi. Ook al herken ik een hele hoop jongens waarvan ik weet dat zij zich ieder jaar actief inzetten voor de Spelweek in Grijpskerk, ik kan maar niet op hun namen komen. Wel herken ik niemand minder dan Niels Span. De zanger/entertainer heeft de sportsokken aangetrokken en doet fanatiek mee. Dat hij voor de winst gaat is wel duidelijk. Er wordt 7 tegen 7 gespeeld op halve velden, en Niels rent zich letterlijk rot van de ene kant van het veld naar de andere kant van het veld. Nog een bekende onder de deelnemers is Halbe Bremer. De hardwerkende ondernemer heeft de tijd gevonden om op zijn vrije dag de voetbalvelden onveilig te maken, en hij laat op het veld zien dat hij niet alleen maar gedreven is wat betreft auto’s, maar ook wat voetbal betreft. Langs de kant zie ik nog Cedric Eeuwema staan. Altijd van de partij als er iets georganiseerd wordt bij VV Grijpskerk. Ook dit keer blijft het niet bij langs de lijn staan. Uiteraard heeft Cedric de voetbalkleding aangetrokken en hij staat dan ook klaar voor de start van een volgende wedstrijd.
Net op het moment dat ik de kantine in wil om even een patatje met te eten word ik op het schouder getikt door Klaas Kuperus. Het bestuurslid van Dorpsbelangen grijpt het Straatvoetbaltoernooi aan om reclame te maken voor de Gezelligheidsrit die hij op 11 juni aanstaande organiseert met Wietze Kuperus. De Gezelligheidsrit is onderdeel van de feestweek van Grijpskerk. ‘Iedere keer wordt de Gezelligheidsrit nog een beetje gezelliger met meer deelname. Toch hopen we dat het een rit van de regio blijft met veel deelname uit eigen regio’, aldus Klaas. Uiteindelijk ben ik al vertrokken voordat de finale gespeeld wordt. Even later zie ik in mijn mailbox de uitslag: Burchtstraten en de X-straten bleven in de finale steken op een gelijk spel (1-1). In een zenuwslopende strafschoppenreeks bleken de Burchtstraten het best te scoren: zijn gingen er met de beker, de eeuwige roem en de grote taart van Bakkerij Jager vandoor.