Verhalen van 93-jarige overgrootmoeder over oorlog maken indruk

0
144
Buitenpost - verhalen over de bezetting

BUITENPOST – Leerlingen van het Nordwin College in Buitenpost waren deze week diep onder de indruk van de verhalen die de 93-jarige Sjoukje Douma–Van der Meulen vertelde over haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op het VMBO-groen werd in klas 1 tijdens de lessen Mens en Maatschappij de Tweede Wereldoorlog behandeld. Melissa Brouwer, een eerstejaars, had daarom voorgesteld haar overgrootmoeder te vragen om op school te komen vertellen over haar leven tijdens de bezetting. Ondanks haar hoge leeftijd was de 93-jarige mevrouw Douma graag bereid aan het verzoek te voldoen en tot in de puntjes voorbereid vertelde zij haar tachtig jaar jongere publiek over het leven tijdens de oorlog in Noord-Burgum. De verhalen maakten diepe indruk op de eersteklassers. Niet alleen had mevrouw Douma bij al die herinneringen soms weer tranen in haar ogen, ook bij een aantal leerlingen waren de emoties van de gezichten af te lezen. Het dagelijks leven, de angstige momenten en de voortdurende onzekerheid, het kwam allemaal voorbij. Aan het eind van de les bleven de leerlingen met haar in gesprek en het was duidelijk dat de Tweede Wereldoorlog door de indrukwekkende manier waarop mevrouw Douma hierover had verteld, een stuk dichterbij gekomen was dan in een lesboek.