VV Buitenpost één helft in de Hoofdklasse

0
397
Buitenpost - buitenpost leerdam

Leerdam heeft na rust de wind mee;  De Blauwkes in tweede deel moegestreden

BUITENPOST – “Het zou zomaar kunnen…Buitenpost in de Hoofdklasse. Het zou zomaar kunnen, volgend seizoen tegen Harkemase Boys en Drachtster Boys”, schalde door de omroepinstallatie voorafgaand de historische wedstrijd tegen Leerdam.  Het had ook gekund. In de eerste helft waanden ‘de Blauwkes’ zich in de Hoofdklasse, met een verdiende 1-0 voorsprong. Maar na de pauze zat de jonge formatie van Patrick Zwart er doorheen, nam Leerdam met al zijn routine en klasse de wedstrijd over en won alsnog met 4-2.
Breekpunt was de 1-1, kort na rust, gescoord uit een penalty. Een zware beslissing van de verder prima leidende Friese scheidsrechter Wijma, die nadat een verdediger van Buitenpost een voorzet met de hand afweerde, geen moment van twijfel kende. Dat Buitenpost na deze geweldige klap toch nog de 2-1 maakte was tekenend voor de nimmer opgevende Blauwkes, maar het waren de laatste stuiptrekkingen.
De maar liefst 1700 toeschouwers- die zorgden voor een fantastische ambiance op de Swadde-  erkenden dat Leerdam na de pauze de betere ploeg was. “Dat is voetbal”, zei een doorgewinterde blauw-witte supporter. Want in de eerste helft domineerde Buitenpost, dat rustig opbouwde en  verdedigend weinig toeliet. De eerste kansen waren voor de thuisclub. Met als gevaarlijkste moment een perfecte hoekschop van Jan Oppedijk, waarna de inkomende Dorjan Berisha goed naar de grond kopte. De bal stuiterde net over het doel. LRC Leerdam begon uiterst zwak. De ploeg met ervaring in de hoofdklasse (twee keer) en spelers van Topklasse-niveau liet in het eerste deel bitter weinig zien. Pas na een half uur een eerste dreiging, maar de poging van Gerald de Jong was allesbehalve zuiver. En na een eerste hachelijk moment voor het doel van Robert van de Laan, mocht Marco van Leyen namens Bûtenpost een vrije trap nemen. De verdediger met de geweldige traptechniek- doet een beetje denken aan de legendarische Henstra- mikte op het hoofd van Rob Dijkstra die hoog in het doel en onhoudbaar raak kopte: 1-0. Het publiek op de banken. ‘De Hoofdklasse, het zou zomaar kunnen….’Buitenpost was simpelweg ‘better’, vond ook de blauw-witte aanhang. Na 45 minuten, Buitenpost virtueel in de Hoofdklasse!
In de tweede helft ging het faliekant mis. LRC Leerdam (een van de twee clubs uit de 195 kilometer verderop gelegen Zuid-Hollandse plaats met 20.000 inwoners) kwam als herboren uit de boxen. Met de wind in de rug werd de thuisclub teruggedrongen. In de eerste helft kon Buitenpost nog naar hartenlust combineren en aanvallen, maar daar kwam het in het tweede part niet meer van. De kwaliteit van de paars-witten kwam alsnog bovendrijven. Al was de penalty, waardoor het 1-1 werd, toch wel een meevaller voor de gasten. Ondanks deze domper zette Buitenpost meteen de tegenaanval weer in. Invaller Martijn van Roeden trok voor, waarna Dorjan Berisha zwak afwerkte. Het publiek morde na de bal die naast leek te gaan. Tot stomme verbazing rolde de bal toch het doel in, waarna De Swadde wederom ontplofte: 2-1. Maar de fouten aan de kant van Buitenpost stapelden zich op. Leerdam kreeg ineens veel vrijheid. Halbe Mossel – samen met Marco van Leyen, Rob Dijkstra en Simon Schreiber de enige speler van ‘buiten’- pepte zijn medespelers nog eens op. Maar de krachten van de Blauwkes vloeiden weg. Leerdam-alle spelers worden betaald-  werd steeds sterker, balvaster ook en na een mooie aanval met een een-tweetje, schoot Anass Lahnine beheerst in de uiterste hoek: 2-2. Het was d’rop en d’r over voor de Leerdamse Racing Club. Want even later was het Jerraynell van der Pol (Utrechter en eerder onder meer uitkomend voor het roemruchte Elinkwijk) die met een fraaie zweefduik voor 2-3 zorgde. Buitenpost was geknakt, gebroken, maar van echte overgave was geen sprake. Een verre crosspass van Mossel bereikte invaller Jorrit Terpstra, maar de jongeling kwam een teen tekort. Het publiek – met achter het doel het meeste lawaai van de jeugd, gewapend met vlaggen – veerde ook op toen Van Roeden bijna tot een kansrijke voorzet kwam. Het waren de laatste krachtsinspanningen van de gastheren. Joran Olijve zette in één keer voor en zorgde nog voor een benauwd moment in de Leerdammer defensie. Berisha schoot uit de draai te hoog, rommelde even later in het strafschopgebied, maar kwam niet tot een verlossend schot. Een ultieme voorzet van Van Leyen was te scherp. Even later lag de 2-4 in de netten. De omroeper was net als heel Buitenpost even in mineur en kon de naam niet meer uitspreken. Trainer Patrick Zwart viel  ook even stil, want hij was dichtbij zijn mooiste afscheid. Voorzitter Paul Olijve gaf een hand aan de tegenstander. Met pijn in zijn hand. “We hadden de wind tegen. Wij maakten verkeerde keuzes. Toen  Leerdam meer naar voren speelde was het lastig om eruit te komen. In de tweede helft waren zij  beter. Nog een jaartje eerste klasse”, berustte Jan Oppedijk in de nederlaag. Buitenpost heeft hoe dan ook indruk gemaakt. De dorpsclub – met jonge talenten uit eigen kweekvijver- stal ook de harten van Leerdam. En heeft voor de wedstrijd al geschiedenis geschreven. De allermooiste bladzijde werd niet toegevoegd. Net niet.
VV Buitenpost-LRC Leerdam 2-4 (1-0). Leerdam promoveert naar Hoofdklasse. Scoreverloop: 31. Rob Dijkstra 1-0, 55. Jerraynell van der Pol 1-1 (pen.), 56. Dorjan Berisha 2-1, 70. Anass Lahnine 2-2, 75. Jerraynell van der Pol 2-3, 90. Jerraynell van der Pol 2-4; Arbiter: Wijma (Oosterwolde); Gele kaart: Ruben Boekhout (Buitenpost); Toeschouwers: 1750
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Aaron Boekhout (75. Alwin Kuperus), Ruben Boekhout, Danny Boersma, Marco van Leijen, Jan Oppedijk (75. Jorrit Terpstra), Rob Dijkstra, Halbe Mossel, Joran Olijve, Dorjan Berisha, Simon Schreiber (45. Martijn van Roeden)