‘We hopen op meer dan honderd deelnemers’

0
1449
Grootegast - jongens voetbalkamp.jpg

Aanmelden Voetbalkamp Westerkwartier nog mogelijk tot 17 juni

GROOTEGAST – Aankomende zomer kunnen kinderen uit het hele Westerkwartier en zelfs daarbuiten zich in de laatste week van de zomervakantie weer vermaken met voetbal. Wietse de Blois en Jan Haan organiseerden drie jaar geleden voor het eerst het Voetbalkamp Westerkwartier op het terrein van Fc Grootegast. ‘Univé organiseerde eerder de voetbaldagen. Dat vonden we leuk, maar wij vonden dat het nog leuker kon’, aldus Wietse. ‘Juist in de zomer zijn er niet veel activiteiten op het gebied van sport en voetbal. Daar zijn wij ingesprongen met het Voetbalkamp Westerkwartier, dat dit jaar voor de derde keer georganiseerd wordt. Dit jaar vindt het plaats op 12, 13 en 14 augustus’.
De eerste keer kwamen er 64 kinderen naar het kamp. Het tweede jaar waren dat er al 90. ‘We hopen dit jaar stiekem toch wel op minimaal honderd kinderen. Het programma is er leuk genoeg voor’, vertelt Wietse. Het programma ziet er als volgt uit: ‘Woensdagochtend beginnen we met training. Deze training wordt gegeven door gecertificeerde trainers en keeperstrainers. Tijdens deze training wordt er onder andere een circuit afgelegd met verschillende spelelementen. Na de lunch gaan we verder met het COPA Westerkwartier. Bij dit toernooi worden de kinderen ingedeeld in twee leeftijdscategorieën, de F en E’s bij elkaar, en de D en C’s bij elkaar. Dit toernooi duurt drie dagen lang en heeft uiteindelijk verschillende winnaars. Er zijn niet alleen maar prijzen voor de beste teams, maar ook bijvoorbeeld voor het ‘Trainingsbeest’, de meest gedreven speler.’
Op woensdagavond gaan de vrijwilligers met de kinderen het park in voor een smokkelspel. Donderdagochtend wordt er vervolgens gestart in het zwembad de Woldzoom waar de kinderen een stormbaan kunnen bestormen of gewoon vrij kunnen zwemmen. ’s Middags gaat het COPA Westerkwartier-toernooi verder, ’s avonds is er weer tijd voor spel in de vorm van Ik Hou van Holland en een voetbalquiz. ‘Vrijdag gaan we vervolgens weer beginnen met training. Verder zal de vrijdag in het teken staan van de finaledag. Zo is er dan de penaltyshootbokaal, en wordt er ’s middags gestreden om de titel van het COPA Westerkwartier. We sluiten de dag af met certificaten voor alle deelnemers’.  Dat er ook prijzen zijn voor ‘het Trainingsbeest’ voor de meest gedreven speler, vinden Jan en Wietse erg belangrijk. ‘Goede inzet willen we graag belonen. Het ‘willen’ is ook een prachtig talent!’
De organisatie heeft ook ruim de tijd ingepland voor niet-voetbalgerelateerde activiteiten.  ‘We merkten dat de kinderen dat toch enorm leuk vonden’, aldus Wietse. ‘Daarom hebben we daar meer tijd voor ingeruimd in het programma’.
Het Voetbalkamp Westerkwartier kan alleen maar georganiseerd worden dankzij de inzet van vele vrijwilligers en de vrijgevigheid van een groot aantal sponsoren. Zo sponsort Grand Eetcafé De Klap uit Grootegast het diner, zorgt Albert Heijn Leek voor het ontbijt en levert ook Slagerij Huizenga Grootegast eten voor het kamp. Daarnaast zijn er een aantal supersponsors die het voetbalkamp een warm hart toedragen; Rabobank Noordenveld West Groningen, Autobedrijf Snip Doezum en Grootegast, Hoveniersbedrijf Schuil uit Doezum, Installatiebedrijf Buma Grootegast en Vaktec Groningen. ‘Het is prachtig dat deze, en andere bedrijven, het voetbalkamp willen sponsoren. Ons doel is om kinderen op een leuke manier in beweging te krijgen, op een zo laagdrempelig mogelijke manier. Dankzij de inzet van sponsoren en vrijwilligers kan dat. We zijn nog wel op zoek naar een aantal vrijwilligers, die bijvoorbeeld willen helpen als scheidsrechter tijdens het COPA Westerkwartier. Daarvoor moet je rekenen op ongeveer twee uur werk’, aldus Wietse. Deelnemers geboren tussen 01-01-2001 en 31-12-2008 kunnen zich nog tot 17 juni aanmelden via de website www.voetbalkampwesterkwartier.nl. Vrijwilligers kunnen zich melden via voetbalkampwesterkwartier@hotmail.com.