Herinneringstableau in nieuwbouwwoning onthuld

0
119
Aduard - onthulling tableau fred stol

ADUARD – Aan de Albert Harkemaweg in Aduard is donderdagmiddag een herdenkingstableau onthuld van het ‘1000-woningenplan’. Wethouder Fred Stol verrichte de handeling samen met Janneke Klijn, directeur-bestuurder van Wold & Waard. Vlak na de Tweede Wereldoorlog was er een enorme woningnood in de Groningse dorpen, net als in de rest van Nederland. Huis Ottevanger, oud-verzetsman en burgemeester van Ulrum, bedacht hiervoor een oplossing en kreeg het voor elkaar dat er wel in dertig dorpen eenvoudige maar moderne en degelijke gezinswoningen werden gebouwd. Dit werd het ‘1000-woningenplan’ genoemd. Als aandenken aan dit plan kreeg iedere gemeente één tableau dat in één van deze woningen ingemetseld werd. Dit wapen bestond uit wapens van alle deelnemende gemeenten. Veel van de woningen uit dit plan zijn inmiddels gesloopt. Wold & Waard heeft nog ongeveer 110 woningen uit dit plan. Aan de Albert Harkemaweg werden het afgelopen jaar een aantal van deze woningen gesloopt. Het tableau, dat in één van deze woningen ingemetseld was, heeft een nieuwe bestemming gekregen in één van de nieuwe nieuwbouwwoningen die op dezelfde plaats terug is gekomen. Het tableau herinnert nu niet alleen aan het 1000-woningenplan, maar ook aan de nieuwbouwwoningen uit 2015. Deze woningen worden deze week opgeleverd.