‘Ik vind het mooi om bij te dragen aan de bekendheid van Werkman’

0
189
Zuidhorn - meindert talma werkman

Meindert Talma over zijn laatste project:

ZUIDHORN – De Fries/Groningse zanger Meindert Talma heeft al heel wat bijzondere projecten op zijn naam staan. Zijn laatste project mag ook zeker die noemer ‘bijzonder’ dragen. Samen met het Melisma Saxofoonkwartet, met leden uit Zwitserland, Nederland, Spanje en Denemarken, maakte hij het album WERKMAN. Op 10 april 1945, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd de Groninger drukker en kunstenaar H.N. Werkman gefusilleerd in de bossen bij Bakkeveen. Nu, zeventig jaar later, staat 2015 in het teken van de kunstenaar. Op verschillende locaties, zoals Verhildersum in Leens, maar ook het Groninger Museum en Museum Dr8888, wordt stilgestaan bij het leven van de kunstenaar met activiteiten, evenementen en tentoonstellingen. Meindert Talma werd gevraagd of hij een muzikale bijdrage kon leveren aan het Werkmanjaar. ‘Ik was meteen enthousiast, ook om iets anders te proberen op muzikaal gebied’, vertelt Talma. ‘Deze muzikale uitdaging vond ik in de samenwerking met het Melisma Saxofoonkwartet. Bovendien vind ik het ook bijzonder dat Werkman, die met zijn drukwerken internationaal tot de groten wordt gerekend, buiten Groningen helemaal niet zo bekend is. Als ik zijn naam buiten Groningen laat vallen, weten mensen vaak niet meteen over wie ik het heb. Ik vind het mooi om middels dit album bij te dragen aan de bekendheid van Werkman.’
Het album WERKMAN bestaat uit tien liedjes. Voordat Talma de teksten schreef verdiepte hij zich eerst in de persoon Werkman. ‘Ik ben begonnen met het lezen van de Werkman-biografie van Hans van Straten en hierna heb ik nog zijn verzamelde brieven en de nodige artikelen over hem gelezen. De besproken kunst van Werkman bekeek ik in H.N. Werkman. Het complete oeuvre. Aan de hand van de belangrijkste gebeurtenissen en thema’s die ik tegenkwam, ben ik  begonnen met het schrijven van de songteksten. Alle liedjes zijn geschreven vanuit de ik-verteller Hendrik Werkman. Verschillende brieffragmenten heb ik in de liedjes verwerkt en twee liedjes zijn deels gemaakt op basis van gedichten van Werkman’, vertelt Talma. Elk lied op WERKMAN heeft zijn eigen thema. Zo blikt Werkman in het lied Leens terug naar zijn jeugd op het Hogeland. Ook is het paard een terugkerend thema. ‘In het eerste couplet vertelt Werkman onder meer dat hij als jongentje aan de slootkant vaak uren zat te kijken naar de zwaarge
bouwde landbouwpaarden. In het tweede couplet rijdt zijn vader – die veearts was – op een winterdag met paard en sjees in de sloot, en overlijdt een paar dagen later aan een longontsteking. In het laatste couplet verhuist Werkman met zijn broers en moeder naar de stad Groningen. Ze komen te wonen tegenover het Noordersportterrein waar de paardenrennen worden gehouden, iets wat de jonge Hendrik enorm fascineert.’
Meindert Talma en het Melisma Saxofoonkwartet treden de komende tijd enkele keren gezamenlijk op voor het Werkmanjaar. Bij deze live-optredens worden druksels en schilderijen van Werkman, maar ook biografische foto’s en beelden uit documentaires vertoond op groot scherm.    Op 4 juli treedt Meindert solo op op het festival Nuisje Boompje Beestje in Nuis, daarna zal het ensemble te zien zijn met Meindert op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde op 25 juli, op Noorderzon op 20 en 21 augustus in Groningen, op Crossing Border in Den Haag op 13 november en op 14 november in het nieuwe poppodium Neushoorn in Leeuwarden. Kijk voor meer informatie op www.meinderttalma.nl of www.werkman2015.nl.